akciós termékeink
2013. 04 13
20 érdekes tény a parfümökről

20 érdekes tény a parfümökről


A parfümök története számos érdekességet rejt, az ókorból és napjainkból egyaránt. Bár a legtöbbünk nap mint nap magára fúj egy-egy csábító és friss illatot, mielőtt elindulna a munkába, sok minden van, amit nem is gondolnánk ezekről az illatszerekről.


1. Az első parfümkészítő egy nő volt, akit Tapputinak hívtak, nevét egy mezopotámiai ékírásos emlék említi.

 

2. A parfümöket általában növényi alapanyagokból gyártják, de ritkán állatiakat is használnak. Az ámbrát például az ámbrás cet gyomrából nyerik, de a hódtól, a méhtől és a pézsmaszarvastól is származnak illatanyagok.

 

3. Az európai, azon belül pedig a francia parfümgyártás fejlődése elsősorban Medici Katalin francia királyné személyes parfümkészítőjéhez, Renéhez köthető.

 

4. A kezdetekben az európai arisztokrácia azért használt parfümöt, hogy elfedhesse kellemetlen testszagát, ami az elégtelen higiéniának volt köszönhető.

 

5. Az Eau de Cologne, azaz a kölnivíz, az egyik legnépszerűbb illatszer tartalmazza a legkevesebb illatanyagot, mindössze 5 százalékot. Ezt az Eau de toilette követi 10 százalékkal, majd az Eau de parfum 15 százalékkal. A legtöbb illatanyag a parfümkoncentrátumokban van, általában 20 százaléknyi, de akár 40 is lehet.

 

6. A férfi parfümök általában kevesebb illatanyagot tartalmaznak, mint a nőiek.

 

7. Egy híres perzsa orvos és filozófus, Avicenna volt az, aki először leírta a ma is alkalmazott desztillációs eljárást, amellyel kinyerhették az illóolajokat a különböző virágokból és más növényekből.

 

8. Az „Eau de Cologne”, azaz kölnivíz kifejezés a német Köln városának nevéből ered, ezt a fajta illatszert egy olasz parfümkészítő, Giovanni Maria Farina fejlesztette ki 1709-ben.

 

9. A kölni, amely a legkevesebb illatanyagot tartalmazza, mindössze két óráig őrzi meg illatát a testen. Az Eau de toilette-ét már négy, az Eau de parfumét pedig öt órán át érezhetjük. A legtartósabb a koncentrált parfüm, amely legkevesebb hat óráig tart, de akár egész napon át is.

 

10. Nyáron vagy nedves évszakokban elég kevesebb parfümöt használni, ugyanis ilyenkor erősebben érezhető az illata.

 

11. Ha sétálni megyünk egy parkba, erdőbe vagy máshova a természetben, ne viseljünk magunkon virágos illatokat, ugyanis azok vonzzák a legyeket és más rovarokat.

 

12. A parfümökben található alkohol károsítja a hajszálak szerkezetét, így ne fújjuk a hajunkra.

 

13. A parfümök korai formáit már a kőkorszakban is használták: őseink aromás fákat és más növényeket égetve imádták isteneiket. 

 

14. Az egyiptomiak fejlesztették ki a parfümgyártás tudományát. Tutanhamon sírjában a kutatók több mint háromezer parfümös üvegcsét találtak.

 

15. A ma is létező parfümök közül a legrégebbi az Eau de Cologne 4711, amelyet 1796-ban fejlesztettek ki, és a világ első unisex parfümje volt, Napóleon és felesége, Josephine egyaránt használták.

 

16. A spanyol nők használják a legtöbb parfümöt a világon, őket pedig az olaszok és a franciák követik. Vannak olyan országok Ázsiában, ahol egyáltalán nem használnak parfümöt.

 

17. Ugyanannak a parfümnek télen és nyáron különböző illata van.

 

18. A világ legdrágább parfümje az angol tervező, Clive Christian alkotása, az Imperial Majesty. Kizárólag egy luxusüzletben árulják New Yorkban, és egyetlen üvegcséje 249034,40 dollárba, azaz több mint 57 millió forintba kerül.

 

19. Jean Carles provance-i parfümkészítő mester 230 millió forintnak megfelelő összegre biztosította az orrát.

 

20. A férfi parfümök egyharmadát nők használják.

Kosár

A kosár üres!

 Google+

Kövesd a parfümáruházat a Google plus-on!