akciós termékeink
2013. 06 02
A fás parfümök leggyakoribb alapanyagai

A fás parfümök leggyakoribb alapanyagai

Az öt alap illatcsaládba – virágos, gyümölcsös, zöld, orientális, fás – közül a legutóbbi elsősorban a természetet és a természetességet szerető hölgyekhez és urakhoz illik. A fás parfümök alapanyagait elsősorban különböző fafajták gyantájából nyerik, azonban ma már főként mesterséges úton állítják elő.

Guajakfa

A guajakfa Dél- és Közép-Amerikában, illetve a Karib-térségben honos. Közepes magasságú, lassan növő, örökzöld fafajta. Olaja egzotikus, kátrányos, füstös illatú. Az amerikai őslakosok már a XVI. században is használták különböző betegségek, mint például a szifilisz és a herpesz kezelésére.

Tömjén

A tömjén egy mézgás gyanta, amelyet a balzsamfafélék családjába tartozó, Délnyugat-Ázsiában és Északkelet-Afrikában honos Boswellia-fák kérgéből vonnak ki. A halványsárga színű, lisztes állagú tömjén 4,5-7 százaléknyi illóolajat tartalmaz. Illata fűszeres és enyhén balzsamos. Füstölőszerként már az ókori egyiptomiak, a japánok és a hinduk is használták. A fák csapolása hónapokon át tart, egyetlen fából akár tízkilónyi gyantát is kinyernek. A tömjénnek számtalan jótékony, többek közt fertőtlenítő, görcsoldó és sebgyógyító hatása is ismert.

Agarfa

Az agarfa két, Délkelet-Ázsiában honos örökzöld fafaj egy bizonyos fajta penészgombával fertőzött, sötét színű, gyantában gazdag bélfája. A kinyert gyanta jellegzetes, aromás illatú; máig több kultúrában használják füstölőként és parfümök alapanyagaként. 2004 óta mindkét fafajta, amelyből az aromás gyantát nyerik, fokozottan védettnek számít.

Szantálfa

A szantálfa a szantálfafélék családjába, a Santalum nemzetségbe tartozó több fafajta gyűjtőneve. Az Ausztráliában és Indiában honos fák közepes magasságúra nőnek, szürke kérgűek, bőrszerű levelekkel és lila virágokkal. Olajuk illata erőteljes, fás-orientális. Parfümalapanyagként és az aromaterápiában egyaránt használják, illetve a buddhista és a hintu vallási szertartások kellékeként is alkalmazzák. A szantálfaolajat a bélfából nyerik lepárlással. Egzotikus illatú anyagát női és férfi parfümökhöz egyaránt használják, elsősorban alapillatként.

Cédrus

A cédrus a fenyőfélék családjába tartozó növénynemzetség, amelynek két faja van. A himalájai cédrus a Himalájában, a libanoni cédrus pedig a Földközi-tenger partvidékén honos. Magas olajtartalmának köszönhetően a cédrus egy igen illatos fa. A fa kesernyés, fűszeres, mély illatú, lepárlással kinyert olaja a fás illatcsaládba tartozó parfümök talán legkedveltebb alapanyaga. A cédrus elsősorban férfias illat; ezeket a parfümöket főként az őszi-téli szezonra ajánlják. A cédrus illóolaja hatékonyan enyhíti a szorongást és segít ellazulni.

Borostyán

A borostyán megkövesedett gyanta. Színe általában barna, de sárga, vörös vagy fehér is lehet. A különböző fafajták eredetileg lágy és ragadós gyantája magas nyomáson és hőmérsékleten megkeményedik. A leggyakoribb, a parfümgyártás területén történő alkalmazása mellett ékszert készítenek belőle, illetve az orvoslásban is használják. A borostyán olaja könnyed, fás illatú; hevítéssel nyerik ki a megkövült gyantából. A borostyános férfiparfümök hosszan tartó, meleg, pézsmás, mézes, érzéki és romantikus illatúak.

Tölgyfazuzmó

A tölgyfazuzmó az Európában és Észak-Amerikában honos tölgyfa ágain megtelepedő zuzmófajta. Levelei három-négy centi hosszúak, színe sárgászöld vagy sötétbarna is lehet. A zuzmóból kioldott és lepárolt olaj a férfiparfümök gyakori alapanyaga. Illata erőteljes, földes-fás, érzéki; a belőle készült parfümök elsősorban a tavaszi-őszi szezonra ajánlottak. A parfümök mellett a tölgyfazuzmót after shave-ek összetevőjeként is használják.

Kosár

A kosár üres!

 Google+

Kövesd a parfümáruházat a Google plus-on!