akciós termékeink
2014. 01 03
A fenyő mint parfüm-illatanyag

A fenyő mint parfüm-illatanyag

A karácsony közeledtével szívesen ráhangolódunk az ünnepekre egy kis naranccsal, szegfűszeggel, fahéjjal vagy fenyőillattal például forralt bor, illatgyertya vagy illóolaj formájában. Parfümök is tartalmazhatnak fenyőolajat alapanyagként. A fenyő tűleveléből kinyert illóolajnak erőteljes, gyantás, fás illata van. A fenyőolajat már az ókori görögök és rómaiak is használták, ugyanis számtalan gyógyhatást tulajdonítottak neki. Ezzel kezelték a reumát, az izomfájdalmakat, az ízületi problémákat, a légzőszervi megbetegedéseket, de idegnyugtatóként és energetizálóként is hatásos volt. Elsősorban a fürdővízhez keverték az illóolajat. A parfümök mellett a fenyőillatú samponok és habfürdők ma is népszerűek.


A fenyőolajat vízgőz-desztillációval nyerik ki

A fenyőolajat általában az erdei fenyőből (Pinus sylvestris) vonják ki. Illata friss, az erdőt idézi, a színe halványsárga, állaga vízszerű. Az erdei fenyő 40 méter magasra is megnő, vörösesbarna kérge, kékeszöld levele és gömb alakú koronája van. A fenyőolajat vízgőz-desztillációval nyerik ki a tűlevelekből, az ágakból és a bimbókból, amelyek 0,1-0,5 százaléknyi illatanyagot tartalmaznak. Az illóolaj fő összetevői a borneol, a bornil-acetát, a b-fellandrén, a b-pinén és a 3-karén. Kis mennyiségben nem okoz bőrirritációt, nagy mennyiségben azonban allergiás reakciót válthat ki, és érzékennyé teheti a bőrt. Jól keveredik más fás jellegű illatokkal, mint például a cédrussal, az eukaliptusszal, illetve a levendulával, a zsályával vagy a rozmaringgal.

Népszerű fenyős parfümök

A fenyő számos népszerű parfüm illatanyaga. Ezen parfümök illatát persze nem úgy kell elképzelnünk, mint az autóillatosítókét vagy légfrissítőkét: nem olyan erőteljes bennük a fenyő, de azért érezhető.

Sensuous Noir (Estée Lauder)

A Sensuous Noir a Sensuous intenzívebb és érzékibb változata. A parfüm fás, rózsás, jázminos, mézes, vaníliás és borostyános illatjegyeket hordoz. Erős, csábító illat, elsősorban alkalmakra való. A fejillat rózsát, jázmint, rózsaolajat, feketeborsot és más fűszereket tartalmaz, a szívillat pedig meleg fás jegyeket, például csúzfát vagy fenyőt, illetve liliomot és pacsulit. Az alapillatban a borostyán és a vanília keveredik. A parfüm lila üvegcséje elegáns arany kupakkal záródik.

Polo (Ralph Lauren)

A Polo egy igazi férfias parfüm, így nem tartalmaz virágos jegyeket a kamillát kivéve, amely azonban inkább füves, mint virágos illat. Kezdetben zöld és friss illatot érzünk, az ürömét, a bazsalikomét és a kakukkfűét, illetve fűszereket, mint köményt, koriandert és szegfűszeget. A szívillat erős és férfias; fenyőt, tölgymohát, vetivert és pacsulit tartalmaz; az alapillat pedig bőrös, dohányos, kakukkfüves és intenzív. A Polo, Carlos Benaim parfümkészítő alkotása a Ralph Lauren divatház egyik első illata volt, 1978-ban dobták piacra.

Pi Leather Jacket (Givenchy)

A Givenchy parfümje egy keleties, fás illat férfiaknak; a fenyő mellett rozmaringos, mandarinos, narancsos és benzoés jegyek dominálnak benne. A Pi Leather Jacket 2006-ban jelent meg a botlok polcain, és gyorsan népszerűvé vált.

Obsession for Men (Calvin Klein)

A Calvin Klein-parfüm fejillatában a citrusos jegyek dominálnak, mint a grépfrút, a lime és a bergamottcitrom. Ezek fanyarságát a levendula, a dió, a fahéj és a koriander enyhítik. A fenyő illata szegfűvel, jázminnal, rózsafával, pacsulival, szantálfával, vetiverrel, borostyánnal és vaníliával keveredik. Az Obsession for Men Bob Slattery parfümkészítő alkotása, az üvegcséjét pedig Pierre Dinand tervezte. A parfüm 1986-ban került piacra, egy évvel a női változat után; ez volt az 1980-as évek egyik legnépszerűbb illata.

Kosár

A kosár üres!

 Google+

Kövesd a parfümáruházat a Google plus-on!