akciós termékeink
2013. 07 02
A keleties parfümök kedvelt összetevői

A keleties parfümök kedvelt összetevői


Az öt alap illatcsalád (virágos, gyümölcsös, fás, zöld, keleti) közül az utolsó elsősorban a magabiztos, erotikus kisugárzású hölgyek számára jó választás, akik nem bánják, ha magukra vonják a másik nem figyelmét. Nekik is elsősorban esti programokra ideális egy ilyen parfüm, nappalra egy könnyedebb, frissebb illat felel meg inkább, főként nyáron. De színházba, elegáns partira vagy randevúra bátran magukra fújhatnak pár csepp orientális parfümöt. Ezen illatszerek leggyakoribb összetevőit vesszük most sorra.Borostyán

A borostyán nem más, mint különböző fafajták megkövesedett gyantája. A barna, fehér, sárga vagy vörös színű, eredetileg lágy gyanta magas hőmérsékleten és nyomáson megkeményedik. Használják az orvoslásban, illetve ékszereket is gyártanak belőle, de a parfümipar alkalmazza a leggyakrabban. Az orientális parfümök helyett a fás illatcsaládba tartozó illatszerek kedvelt alapanyaga.

Fahéj

Az almás vagy más jellegű sütemények kedvelt fűszerének nemcsak az íze, de az illata is nagyon kellemes, így nem csoda, hogy gyakori parfümalapanyag. A fahéjfa kérgéből készült fűszert már az ókorban is előszeretettel használták. Három fajtája létezik, a ceyloni, a kínai és a malabári fahéj. A kéregből az illóolajat kivonva lesz a fahéjból illatszer-alapanyag, de alkalmazzák többek közt szájápolószerek gyártásakor is, a fahéj gyulladáscsökkentő hatását kihasználva.

Mirha

A mirha a Kis-Ázsiában és Észak-Afrikában honos szomáliai balzsamfa gyantája. Az édeskés illatú anyagot már az ókori perzsák, egyiptomiak, görögök és rómaiak is használták. A parfümgyártás mellett a gyógyászatban is alkalmazzák szájbetegségek gyógyítására, gyulladáscsökkentőként és fájdalomcsillapítóként.

Keserűnarancs

A keserűnarancs kivonatát, a nerolit vagy petitgrainolajat a parfümiparon kívül a tradicionális kínai gyógyászatban is alkalmazzák évezredek óta. A keserűnarancsfa Ázsiában honos, illóolaj-tartalma 0,2-0,5 százalék, amelyet eredetileg az éretlen zöld gyümölcsből, illetve annak héjából desztilláltak, ma viszont a többi parfümalapanyaghoz hasonlóan leginkább szintetikusan állítják elő. A nerolit a testépítők és a fogyókúrázók is használják az anyagcsere felgyorsítására és étvágycsökkentésre. Az illóolajat nemcsak parfümként fújhatjuk magunkra, de aromalámpában is párologtathatjuk, így javítja a kedélyállapotunkat és oldja a feszültséget.

Pacsuli

A pacsuli az árvacsalánfélék családjába tartozó büdösmenta nemzetség tagja, mely többek közt Srí Lankán és a Maláj-félszigeten honos. Neve zöld levelet jelent, és a tamil patch (’zöld’), illetve ilai (’levél’) szavakból származik. Angliában már a XIX. században is előszeretettel használták illatzacskókban és parfümökben. Illatszer-alapanyag mivolta mellett molyirtóként is megállja a helyét.

Pézsma

A pézsma a különböző állatok prosztatájában található pézsmamirigy termelte illatanyag, amely főként az állat párválasztásában játszik szerepet. A pézsma- vagy mósuszillatot ma már elsősorban mesterséges úton állítják elő, de eredetileg a pézsmaszarvas, a pézsmapocok, a pézsmatulok vagy a pézsmaréce által termelt anyagból nyerték. Régen az orvoslás is hasznosította, a szívgyengeség kezelésénél alkalmazták.

Vanília

A vanília a kosborfélék családjába tartozó vanilla nemzetségbe tarozó fajok termése. Kivonatát a vaníliarudak alkoholos folyadékban való főzésével nyerik. Elsősorban a Mexikóban honos Vanilla planifolia növény kivonatát alkalmazzák parfümkészítéshez, illetve sütemények vagy italok ízesítéséhez. Orvosi célokra is használható, gyulladáscsökkentő és fertőtlenítő hatásának köszönhetően.


Kosár

A kosár üres!

 Google+

Kövesd a parfümáruházat a Google plus-on!