akciós termékeink
2013. 09 23
A legbizarrabb parfüm- és kozmetikum alapanyagok

A legbizarrabb parfüm- és kozmetikum alapanyagok

A legfinomabb illatú parfümöknek, a selymes bőrről és a ránctalan arcról gondoskodó testápolóknak vagy arckrémeknek, illetve a kényeztető tusfürdőknek is lehet egy kevésbé fennkölt titka. Néha ugyanis első hallásra igen furcsa dolgokból készítik őket. Viszont, mivel a végeredmény egy kellemes illatszer, nem kell, hogy ezek a furcsaságok elvegyék a kedvünket a használatuktól. De érdekességképp érdemes megismerkednünk ezekkel a különös alapanyagokkal.



Ámbra

Az ámbra valójában nem más, mint az ámbráscet kiöklendezett váladéka. A tintahal a bálna kedvelt csemegéje, de egyes részeit nem tudja megemészteni. Ezek a részek összegyűlnek mintegy 160 méter hosszú belében, és egy viaszhoz hasonló, szürke színű anyag képződik belőlük. Egy cet belében akár mázsás súlyú ámbratömbök is kialakulhatnak. Miután a bálna kiköpi az ámbrát az óceánba, a sós víz és a napsugárzás finom illatú masszává változtatja. Az ámbrát régebben csodaszernek tartották, majd parfümkészítéshez használták. Szintetikus változata ma is számos illatszer egyik alapanyaga.

Cibetmacska-ürülék

Az Afrikában és Dél-Ázsiában honos, menyétszerű ragadozó ürülékéből kinyert olaj szintén népszerű illatszer-alapanyag. Nyersen viszont ez az anyag nem túl kellemes illatú; a macskaalom szagára emlékeztet. A zsírszerű cibet kesernyés, mósuszillatú, frissen fehér és szivacsos, a levegőn azonban megszárad, megsárgul és megbarnul. A legértékesebb illatszer-alapanyagot az ázsiai cibetmacska ürülékéből kinyert cibet szolgáltatja.

Hódzsír

A castoreumot vagy hódzsírt a hód szárított heréjéből nyerik. Nyersen ez az anyag sem kellemes illatú, de desztillálva már annál inkább. Gyakran alkalmazzák férfi parfümökben, ha füstös, bőrös illatot szeretnének elérni. Az Európában és Ázsiában őshonos hódokra pézsmájukon kívül régebben húsukért és prémjükért is vadásztak, így számuk lecsökkent. Ma már azonban inkább szintetikus anyagokat használnak a hódzsír helyett, így az állatokat nem fenyegeti kihalás.

Méhlepény

Egyes kozmetikumok alapanyagai közt az emberi méhlepényt is megtalálhatjuk. A kutatások szerint az ebben lévő anyagok elősegítik a szövetek növekedését, csökkentik a ráncokat, és selymessé teszik a hajat.

Bíbortetű

A Mexikóban őshonos rovar teste szép és erős színű vörös festékanyagot tartalmaz. Az állat nőstény példányainak szárított testéből nyerik ki alkohol vagy víz segítségével a festéket, amelyet ételszínezékként, illetve arckrémek és dekorkozmetikumok, például rúzsok színanyagaként is használnak. A tetűt a XIX. század eleje óta tenyésztik. A Kanári-szigetekre a tetvek táplálékául szolgáló fügekaktuszt kifejezetten ezért telepítették be.

Használt sütőolaj

Tudósok szerint a használt sütőolajból egy olyan felületaktív anyag nyerhető ki, amely segít a sérült bőr regenerálódásában.

Anyatej

Emberi anyatejből szappant készítenek, amely állítólag a nagyon száraz vagy ekcémás bőr remek ápolószere.

Madárürülék

Az úgynevezett gésa arckezelés egyfajta mélytisztítást jelent, igen borsos az ára (mintegy 180 dollárt, azaz 40 ezer forintot is elkérnek érte), és az egyik hatóanyag, amit használnak hozzá, nem más, mint a fülemüle ürüléke, ugyanis a húgysav állítólag remek hámlasztó.

Bikahere

Néhány európai szépségszalonban előszeretettel alkalmaznak a bikaheréből kivont hatóanyaggal készült hajápolószereket, ugyanis ez állítólag fényessé és selymessé teszi a vendég haját.

Tehéntrágya

A tehéntrágyából kivont vegyületekből finom, a vaníliára emlékeztető illatanyag nyerhető.


Kosár

A kosár üres!

 Google+

Kövesd a parfümáruházat a Google plus-on!