akciós termékeink
2013. 02 13
A leggyakoribb parfümalapanyagok

A leggyakoribb parfümalapanyagok

Nap mint nap használjuk kedvenc parfümünket, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy pontosan milyen alapanyagokból áll kedvenc illata. Ismerje meg cikkünk segítségével a leggyakoribb növényi és állati eredetű parfüm alapanyagokat.


Egyes virágok vagy más növényi és állati eredetű anyagok kivonatát sokféle parfümben megtaláljuk, akár a fás, akár a keleti vagy a virágos illatcsaládba tartozik az adott darab. A következőkben bemutatjuk a leggyakrabban használt parfümalapanyagokat.

Pézsma

A pézsma vagy mósusz egy állati eredetű illatanyag, amelyet a pézsmaszarvasfélék hímjei termelnek pézsmamirigynek nevezett prosztatájukban. A vörösesbarna, balzsamszerű, száradás közben sötétedő pézsma a pézsmaszarvasoknál a párválasztásban játszik szerepet. Illatát sajátos illatanyagának, a muszkonnak köszönheti. A pézsmának régen gyógyító hatást is tulajdonítottak, és szívgyengeségre használták. A mósusz a keleti illatcsaládba tartozó parfümök népszerű illatanyaga.

Jázmin

A virágos parfümök kedvelt alapanyaga, a jázmin az olajfafélék családjába tartozó nemzetség. Virágát már az ókorban is használták a rómaiak, a görögök és az egyiptomiak krémek és fürdővíz készítéséhez. Édes, hosszan tartó illata ellazít, és erősíti a szexuális vágyat. A XX. századtól kezdve szintetikus változatát is használják illatszergyártáskor.

Ibolya

Az ibolya szintén a virágos parfümök egyik népszerű illatanyaga. Az ibolya az ibolyafélék családjának legnagyobb nemzetsége, amelybe négyszázötven faj tartozik. Szinte mindenhol megtalálható, a trópusi és szubtrópusi területeken, az északi és a déli mérsékelt égövben egyaránt. A görögök és a rómaiak előszeretettel használták az ókorban illatszerek előállításakor, népszerűsége a viktoriánus Angliában tovább nőtt.

Ylang-ylang

A jázminra emlékeztető illatú ylang-ylang egy parfümfának nevezett trópusi növény virága. Indonéziában és a viktoriánus kori Angliában egyaránt használták. Illata édeskés, finom, nyugtató és hangulatjavító hatású.

Rózsa

A rózsaszirmokat, illetve a rózsa illóolaját már a perzsák, a rómaiak, az egyiptomiak és az indiaiak is használták illatszerek készítéséhez. Illata édeskés, buja; máig a virágos illatcsaládba tartozó parfümök egyik legkedveltebb összetevője.

Ámbra

Az ámbra az ámbrás cet bélrendszerében keletkező váladék, már az ókori Egyiptomban is használták. Európában a XIII. századtól kezdve alkalmazták, először a francia királyi udvarban. Illata édeskés, a korhadó fa illatára emlékeztet. Napjainkban leginkább szintetikusan állítják elő.

Tömjén

A tömjén az Afrikában és az Arab-félszigeten és Afrikában honos tömjénfa gyantája. Illata citromos, fás, érzéki; elsősorban a virágos és a keleti illatcsaládba tartozó parfümöknél használják.

Szantálfa

A szantálfa illóolaja a fás jellegű parfümök gyakori alkotórésze. A szantál Ázsiában honos, olaját már az ókori Egyiptomban, Babilonban, Indiában, és Görögországban is használták. Illata édeskés, egzotikus, erős és bársonyos.

Mirha

A mirha a mirhafa gyantája, amely Észak-Afrikában és Kis-Ázsiában honos. Használták már az egyiptomiak, a perzsák, az asszírok, a görögök és a rómaiak is. Illata édeskés, a pézsmára és a dohányra emlékeztet. Elsősorban a keleti illatcsaládba tartozó parfümök alapanyaga.

Levendula

A levendula egy az árvacsalánfélék családjába tartozó félcserje, amely a Földközi-tenger vidékén honos. Illata édeskés, üde, átható és bársonyos, nyugtató hatású. Már az ókori görögök és rómaiak is használták fürdők készítéséhez, illetve olajával testüket ápolták. Olaját nemcsak parfümökhöz, hanem hajápolókhoz, szappanokhoz is előszeretettel alkalmazzák.

Cédrus

A cédrus a fenyőfélék családjába tartozó növénynemzetség, amelybe mindössze két faj tartozik, a himalájai és a libanoni cédrus. Az északi mérsékelt övben honos. A cédrusolajat a cédrusfa tobozából, tűleveléből vagy forgácsából nyerik. Már a babiloniak, az asszírok és az egyiptomiak is használták illatszerként, Európában a XV. századtól terjedt el. Elsősorban a fás jellegű parfümök összetevőjeként alkalmazzák.

Kosár

A kosár üres!

 Google+

Kövesd a parfümáruházat a Google plus-on!