akciós termékeink
2014. 04 22
A legismertebb spanyol parfümgyártók

A legismertebb spanyol parfümgyártók

Nemcsak Párizsban és Milánóban működnek híres parfümházak, hanem Spanyolországban is; most ezek közül mutatunk be néhányat.

Cristobal Balenciaga

A Balenciaga divatházat Cristobal Balenciaga Eizaguirre baszk tervező alapította. Balenciaga fiatalkora óta szabónak tanult, így azok közé a kevés tervező közé tartozik, akik nemcsak tervezték, hanem maguk szabták és varrták ruháikat. Az első világháború után nagy sikert ért el hazájában, de a spanyol polgárháborút követően Párizsba költözött. A cég Balenciaga 1972-es halála után a Gucci csoport része lett, és Nicholas Ghesquiere irányítása alá került. Első illatukat, a Le Dix-t 1947-ben dobták piacra. A parfüm nevét Balenciaga párizsi butikjának címe után kapta. A divatház ma illatait a Coty közreműködésével készíti, tervezőik többek közt Olivier Polge, Germaine Cellier vagy Christophe Raynaud. Népszerű parfümjeik a Cristobal, a Cialenga vagy a Michelle.

Mango

A Mango divatház, amely ma a Puig csoport tagja, első butikját Barcelona központjában nyitotta 1984-ben. 2011-re már kétezer boltjuk volt több mint száz országban. A ruházati termékek, cipők, táskák, napszemüvegek, ékszerek és más kiegészítők mellett parfümöket is forgalmaznak. A divatház 2002-ben lépett be az illatok világába: első parfümjüket, a MNG Cutot, amelyet friss és édes mandarinos és narancsos jegyek jellemeznek, ebben az évben dobták piacra. A cég második illata, a Mango Adorably 2004-ben jelent meg: a borsos, pézsmás, pacsulis, citrusos, vaníliás illat sokak kedvencévé vált. Harmadik parfümjük, a MNG Your Jeans 2005-ben került a polcokra. A citrusos, zöld, fűszeres, vaníliás illattal elsősorban a húszas éveikben járó hölgyeket célozták meg. A Mango-parfümök többek közt Elisabeth Vidal és Rosendo Mateu orrok közreműködésével készülnek. Népszerű illataik továbbá a Lady Rebel, a Tattoo vagy a Delirium.

Loewe

A madridi központú divatház ruházati és luxustermékekkel foglalkozik. A céget 1846-ban alapította néhány bőrdíszműves. 1872-ben egy német iparműves, aki a spanyol kultúra rajongója volt, Madridba érkezett, hogy együtt dolgozzon velük. Ő volt Enrique Roessberg Loewe, akinek közreműködésével megalapították a márkát, és 1892-re hírnevüket is megalapozták a spanyol fővárosban. 1905-ben, XII. Alfonz király idején Loewe lett a királyi udvar hivatalos ellátója. 1923-ban újabb üzleteket nyitottak, először még csak Spanyolországban; a nemzetközi terjeszkedést az 1960-as években kezdték meg. Első női parfümjük, az L de Loewe 1972-ben, az első férfi illat, a Loewe pedig 1974-ben jelent meg. Termékeik az ázsiai piacon a legkelendőbbek; itt először 1976-ban nyitottak üzletet, Japánban. 1996 óta parfümjeik az LVMH-n keresztül készülnek, amely ekkor vette át formálisan a cég irányítását. 1985-ben piacra dobott illatuk, az Aire Loewe máig az egyik legnépszerűbb parfüm a spanyol piacon. A Loewe-parfümök többek közt Alberto Morillas, Carlos Benaim és Olivier Cresp orrok közreműködésével készülnek. Népszerű illataik például a Gala, az Aura vagy az I Loewe Me.

Salvador Dalí

A XX. század egyik legjelentősebb festőművésze, Salvador Dalí a festészet mellett többek közt filmmel, szobrászattal, fotográfiával és parfümökkel is foglalkozott. Az iparágról alkotott véleményét így fogalmazta meg: „Az öt érzék közül vitathatatlanul a szaglás az, amellyel a legjobban meg tudjuk ragadni a halhatatlanság fogalmát.” A Cofinluxe-szal együttműködve dobta piacra parfümjeit, az első az 1983-as Salvador Dalí volt, amelyet korábban feleségével, az egy évvel azelőtt elhunyt Galával közösen álmodott meg. Gala nagy parfümrajongó volt tekintélyes gyűjteménnyel, és egyben a rózsák szerelmese; így ez az illatjegy nagy szerepet kapott a parfümben. Parfümjeit többek közt Raphael Haury, Henri Bergia és Olivier Pescheux orrokkal közreműködve készítette. Népszerű illatai még a Daliflor, az Iced Blue vagy az Agua Verde.

Kosár

A kosár üres!

 Google+

Kövesd a parfümáruházat a Google plus-on!