akciós termékeink
2013. 08 14
A legkreatívabb parfümösüvegek

A legkreatívabb parfümösüvegek

Az ideális parfüm illatával kifejezi személyiségünket, illik az alkalomhoz, az évszakhoz, a napszakhoz, és saját stílusunkhoz is. Ahhoz viszont, hogy egyáltalán leemeljük a polcról, meg kell ragadnia minket a külsejével is, hiszen ezt vesszük észre először. A parfümösüveg jóval több, mint az illatszer tárolására alkalmas eszköz: a tervezők kreativitásának köszönhetően némelyik üvegcse igazi műalkotás; legalább olyan impozáns, mint maga az illat, amelyet magában rejt. 

Egy kis történelem

A parfümösüveg-tervezés nagy változásokon ment keresztül az elmúlt száz évben. Az 1900-1910-es években a szecessziós üvegcsék virágmintásak, gazdagon díszítettek és nőiesek voltak. Az üvegeket főként kristályból gyártották. A feliratokat aranyból készítették, a kupakot pedig bronzból. Az 1920-as években, a második világháborúból visszatérő amerikai katonák sok parfümöt hoztak haza külföldről a kedvesüknek, így több újdonság is bekerült a köztudatba. Az üvegcsék a hollywoodi csillogást idézték; a virágos minták és a városi sikk érvényesült a csomagolásokon. Az 1930-as években a parfümgyártás jelentős mértékben visszaesett, így a díszes üvegcsék is eltűntek a piacról. A kézzel készített egyedi üvegeket felváltották a tömeggyártottak.

Az 1940-es években, a második világháború végén a parfümösüveg-gyártásban ismét szerepet kapott a kreativitás, igaz, az üvegcsék így is egységesebbek lettek, mint korábban. Az 1950-es években a szürrealizmus nyert teret, ami ezen a területen is megmutatkozott; többek közt Salvador Dalí is tervezett parfümösüvegeket. 1960-tól ismét nagyobb szerepet kapott a kézművesség, a népművészet és az egyedi megoldások. Az üvegcsék újra kreatívak és díszesek lettek, sokszögű formák és élénk színek jellemezték az illatszerek csomagolását. Az 1970-es évek erős és független nőideáljához olyan parfüm és üvegcse passzolt, amely ezt az unisex hatást erősítette. A dugós üvegeket felváltották a csavarosak.

Az 1980-as években a parfüm már hétköznapi piperecikknek számított. Az üveg tetején megjelent a pumpás adagoló, amely azóta is népszerű alktrész. Az üvegcsék mérete csökkent, így a nők magukkal vihették a parfümöt a táskájukban, hogy napközben is utánillatosíthassanak. Az 1990-es évek közepére a gyártási költségek csökkentek, így a parfümök ára is. A flakonok üvegből, műanyagból és fémből készültek; sok illatszer így már inkább hasonlított samponra, mint parfümre. Mára, az olcsó munkaerőnek és a hozzáférhető anyagok széles skálájának köszönhetően a parfümösüveg-tervezők a stílusok határait feszegetik. A készítők fantáziája nyomán manapság szinte mindenféle anyagból, színben és formában készülnek üvegcsék.

Ötletes üvegcsék

· L’Air Du Temps (Nina Ricci)

A Nina Ricci-parfüm csavaros bordákkal díszített üvegének kupakján egy fehér, repülő galamb kapott helyet. Az üvegbe zárt könnyed, légies, púderos illat elsősorban idősebb hölgyekhez illik.

· Omnia (Bvlgari)

A Bvlgari parfümjének elegáns üvegcséje és kupakja két egymásba kapcsolódó, kerek láncszemet idéz. A luxusillat egyedi, nőies, nagyon szexi, de nem közönséges.

· Girl (Sergio Nero)

A Girl rózsaszín parfümöt tartalmazó kerek üvegcséjét a piros, lekerekített talp és kupak lapos tojássá egészíti ki. A parfüm friss, citrusos, ám egyben balzsamos és púderes illatú, és elsősorban a fiatal nőket célozza meg.

· Luxe Berry Passion Red (S. Cute)

Az S. Cute parfümjét meglátva nem kell sokáig töprengnünk azon, vajon milyen illata lehet. A piros üvegcse ugyanis egy epret ábrázol. A csillogó kövekkel díszített parfümösüvegbe rejtett illatszerben elsősorban a gyümölcs dominál, de a rózsa, a jázmin és a szantálfa jegyeit is magán hordozza.

· Donna (Borsalino)

A Borsalino 1995-ös parfümje nemcsak hölgyek számára készült, illetve teszi viselőjét igazi nővé; már maga az üveg is egy hölgyet ábrázol. A piros kalapos, telt keblű nőt formázó üvegcse egy virágos, fás és citrusos illatot rejt.


Kosár

A kosár üres!

 Google+

Kövesd a parfümáruházat a Google plus-on!