akciós termékeink
2013. 05 11
A legnépszerűbb virágillatok

A legnépszerűbb virágillatok

A virágos illatcsaládba tartozó parfümök az egyik legnépszerűbbek a nők körében. Ezek az illatok finomak, nem tolakodóak, és kiemelik viselőjük nőiességét. A romantikus hölgyek számára jó választás egy virágos parfüm, amely elsősorban nappali viseletre ideális – estére jöhetnek a testesebb, csábítóbb, orientális illatok. A virágillatokat manapság már nem magukból a növényekből nyerik, hanem vegyészeti eljárással állítják elő. A következőkben bemutatjuk azokat a virágokat, amelyek illóolaja a leggyakrabban fordul elő a parfümökben.


Rózsa

 

A rózsát a virágok királynőjeként is emlegetik, ellenállhatatlan illata következményeképp. A rózsa a legtöbb virágos parfüm alapanyaga. Két fajtáját is előszeretettel használják, a százlevelű rózsát (Rosa centifolia) és a damaszkuszi rózsát (Rosa damascena). Az előbbi elsősorban Dél-Franciaországban, az utóbbi pedig az arab országokban honos. A virágot éjszaka érdemes begyűjteni, ugyanis napkelte előtt a legerősebb az illata.

 

Ibolya

 

A más-más ibolyafajok illata nagyon különböző; az ibolyafélék családjának legnagyobb nemzetségéhez mintegy négyszázötven faj tartozik. Az egyik leggyakrabban használt faj a fehér ibolya (Viola alba), amely elsősorban a száraz tölgyesek aljnövényzetében nő, és márciustól májusig virágzik.

 

Narancsvirág

 

A narancsvirág (Citrus bigaradia) Franciaországban, Spanyolországban, Olaszországban és Észak-Afrikában honos. A narancsvirágból kivont illóolajat Nerola olasz város hercegnője után nerolinak hívják. A XVII. században Anne Marie Orsini hercegnő ugyanis kesztyűi és fürdővize illatosítására használta a narancsvirágot. A neroli illata jellegzetes, friss, édes és fűszeres.

 

Jázmin

 

A jázmin növénynemzetség (Jasminum) fajainak illata semmivel össze nem téveszthető. A virágot már a görögök és a rómaiak is használták az ókorban krémek és más illatszerek összetevőjeként, illetve fürdővízhez adva. A növényt alkonyat előtt érdemes begyűjteni, mert ekkor a legerősebb az illata, illetve azonnal fel kell dolgozni, mert a frissessége hamar elillan.

 

Liliom

 

A liliom (Lilium) a liliomfélék családjának névadó, mintegy kilencven fajt magában foglaló nemzetsége. A növény szinte mindegy kertben megterem, ősszel és tavasszal egyaránt ültethető. A virág illata friss és könnyed. Olaját nemcsak parfümkészítéshez használják, de fülfájás és égési sérülések kezelésére, illetve bőrkiütések elmulasztására is alkalmas.

 

Ilang-ilang

 

Az ilang-ilang (Cananga odorata) Dél-Ázsiában honos. Olaját a parfümgyártás mellett afrodiziákumként, fertőtlenítőként és nyugtatóként használják, valamint kezelhető vele a depresszió, az álmatlanság, a menstruációs zavarok és a fejfájás is. A növényt akkor érdemes begyűjteni, ha virágait már néhány hete kibontotta. Leszedése után azonnal fel kell dolgozni, különben elveszíti az illatát.

 

Frangipáni

 

A frangipáni (Plumeria) a tárnicsvirágúak közé tartozó nemzetség. Különböző színű, ellenállhatatlan illatú virágai a hawaii virágfüzérek népszerű alapanyaga. A növény három hónapon keresztül virágzik. Leszedés után, ha vízben tartják, napokig megőrzi frissességét és finom, könnyed illatát.

 

Tubarózsa

 

A tubarózsa (Polianthes tuberosa) Mexikóból származik. Az erős illatú, fehér virágú növény éjszaka virágzik, és szintén előszeretettel használják a hawaii virágfüzérekhez. Virágzási ideje augusztustól szeptemberig tart, illata átható és édes.

 

Liliomfa

 

A liliomfa (Magnolia champaca) egy Malajziában honos lombhullató cserje. Virágának igen erős, finom illata van. Illóolaja a világ egyik legdrágább parfümje, a Joy alapillata, illetve a Dior J’adore-jának egyik összetevője.


Kosár

A kosár üres!

 Google+

Kövesd a parfümáruházat a Google plus-on!