akciós termékeink
2014. 09 29
A népszerű parfümalapanyag, a szantálfa szintetikus formái

A népszerű parfümalapanyag, a szantálfa szintetikus formái

Az Indiában szentnek tartott szantálfa illatának vibráló, érzelmes és spirituális elemei jóvoltából igen népszerű parfümalapanyaggá vált az évszázadok során. Az indiai szantálfa (Santalum album) egy örökzöld növény, amely 4–9 méter magasra is megnőhet, és akár száz évig is elél. A fa alakja lehet egyenesen az égbe szökő, de terpeszkedő is. A fa gyökere gyakran fonódik össze más fákéval, hogy azokból tápanyagot nyerjen egy a növényi részen található hausztórium vagy szívócsonk segítségével. Mintegy 300 másik faj, illetve a sajátja egyik példányán is élősködhet a növény, és szerezheti be tőle a létfontosságú tápanyagokat, például a foszfort, a nitrogént és a káliumot. A fa termésében található magokat a madarak hordják szét.

A szantálfa ma veszélyeztetett növény

Az indiai szantálfa mára veszélyeztetetté vált, különösképp az indiai Karnataca állam Mysore régiójában, így a korábban szinte kifogyhatatlan forrás az 1980-as évek óta igen szűkös. Ezért többféle szintetikus változatát is megalkották már a vegyészek, hogy a modern kor parfümjeiből se kelljen nélkülöznünk ezt az egyedülálló illatanyagot. A mesterséges szantálfaolaj a megszokott gyakorlattal ellentétben általában drágább, mint a természetes.

Keverve is használják a természetes és a mesterséges illatanyagokat

Gyakran használják a természetes és a mesterséges szantálolajat keverve; illetve Ausztráliában termesztik az eredetileg a Mysore régióban honos fát is (amely tehát különbözik az ausztrál szantálfától, a Santalum spicatumtól, amelynek erősebb, füstösebb illatú olaja például a Le Labo Santal 33 elnevezésű parfümjének egyik összetevője). Az egyik első, a Mysore régióban honos fa ausztrál példányainak olajából készült parfüm a Dries van Noten (Frederic Malle) volt, egy könnyed illat, amely kedvező fogadtatást kapott, az illatjegy legnagyobb rajongói azonban nem lelkesedtek igazán érte.

Saját szantálfás receptek

A szantálolaj szintetikus formája ma számtalan parfümkészítő palettáján szerepel. Több illóolajgyártó cég kidolgozta saját illatát, bár sok esetben a recept olyan régi, hogy a szabadalmi oltalom már lejárt, így az bárki által bevethető. Sok szantálos parfüm nevében is szerepel az egyik legfontosabb összetevő elnevezése, gondoljunk csak a Santal Blancra vagy a Santal de Mysore-ra (Serge Lutens), a Santal Imperialra (Creed), a Santalra (L'Artisan Parfumeur) vagy a Cannabis Santalra (Fresh).

Az ezerarcú szantál

A szintetikus illatanyagok közt népszerű például a korábbi Firmenich-szabadalom, a Polysantol, amely sikerességét elsősorban intenzivitásának és valósághű illatának köszönheti. Különböző mesterséges olajok esetén a szantálfának más-más oldala mutatkozik meg: egyszer a tiszta, füstös aroma, máskor pedig a bőrös illat kerül előtérbe. A Javanol, az Ebanol, a Sandela, a Santaliff és a Santalore szintén erős és valósághű aromák: akár egy 10 százalékos oldatba is elég beleszagolnunk ahhoz, hogy az aroma aztán még órákig ott legyen az orrunkban. A parfümkészítőknek ezért nagyon oda kell figyelniük az arányokra, nehogy túl intenzív legyen a szantálos jelleg, és elnyomjon minden mást. Az illatanyagot érdemes 0,5 százaléknál alacsonyabb arányban szerepeltetni az oldatban, ugyanis így nem „fárad el tőle” az orr, és intenzivitása pont megfelelő. A Tru Fragrance (korábbi Romane Fragrance) is piacra dobott egy szantálos parfümöt, amelyben szintén szintetikus olaj szerepel. A parfüm készítője, Harry Fremont szerint a szintetikus anyagok használata azért előnyös, mert így amellett, hogy nem aknázzuk ki a természeti értékeket, az allergének is kiszűrhetők egy bizonyos illatanyagból.

Kosár

A kosár üres!

 Google+

Kövesd a parfümáruházat a Google plus-on!