akciós termékeink
2014. 02 04
A parfüm helyes adagolása

A parfüm helyes adagolása

A parfümhasználatot nem szabad túlzásba vinni, hiszen ellenkező esetben kollégáink könnyen kiutálhatnak a munkahelyünkről, ha egész nap ott illatozunk mellettük. Elegendő egy-egy cseppet vagy fújásnyit magunkra tennünk ahhoz, hogy kellemes legyen az illatunk, főként, ha a megfelelő helyre kerül az a pár csepp.


Mik azok a pulzuspontok?

Coco Chanel francia divattervező szerint a parfümöt oda kell fújniuk a nőknek, ahova csókot szeretnének kapni; a világ egyik legnépszerűbb illatszere, a Chanel No. 5 megálmodója pedig csak tudta, miről beszél. A tudományosabb meghatározás szerint a pulzuspontokra kell tenni a parfümből, azaz a csuklóra, a fül mögé, a nyakra, a dekoltázsra vagy a könyökhajlatba. Ennek oka, hogy itt futnak az erek a legközelebb a bőrhöz, így itt a legmelegebb a test, tehát a parfüm innen párolog a legerőteljesebben. Ha olyan illatszert használunk, amely magasabb arányban tartalmaz illóolajat – például parfümöt vagy eau de parfumöt –, elegendő kevesebbet adagolnunk belőle. Ne fújjuk mindenhova, csak egy-két pontra. Ha viszont egy kisebb illatanyag-tartalmú készítmény, például egy eau de toilette vagy egy eau de cologne a kedvencünk, abból többet is tehetünk magunkra, hiszen kevésbé intenzív az illata.

Ne dörzsöljük össze a csuklónkat

A parfümöt fújjuk közvetlenül a bőrre, ne az ujjunkkal dörzsöljük be a megfelelő helyre, és a csuklónkat se dörgöljük össze illatosítás után, hiszen ezzel szétzúzzuk annak molekuláit. Permetezzük magunkra az illatszert, a többit pedig bízzuk a testhőmérsékletünkre. Figyeljünk rá, hogy a bőrünk ne legyen túlságosan száraz – előtte hidratáljuk krémmel –, és ne használjunk olyan kozmetikumot, például tusfürdőt vagy testápolót, amelynek erős illata kioltja vagy módosítja a parfümét.

Melegben ne fújjunk magunkra annyi parfümöt

Nyáron elegendő kevesebb illatszert használnunk; hideg évszakban egy kicsit többet is tehetünk magunkra. A parfümöt mindenképp magunkra fújjuk, ne pedig a levegőbe. Sokan spriccelnek egyet belőle maguk elé, hogy aztán belesétáljanak az illatfelhőbe; ez azonban nem jó megoldás, hiszen így a parfüm értékes összetevőinek jelentős része kárba vész. Főleg akkor ne tegyünk így, ha egy kifejezetten drága illatszert használunk, hiszen így hamar el fog fogyni.

A parfüm a bőrre, ne a ruhára kerüljön

Azért, hogy a parfüm valóban a bőrünkkel, és ne a ruhánkkal érintkezzen, ahonnan sokkal kevésbé tud elpárologni, az illatszert a készülődés egyik első lépéseként tegyük fel, csak aztán kezdjünk el öltözködni. Arról nem is beszélve, hogy a parfüm foltot hagyhat a finomabb anyagokon. Ha úgy érezzük, hogy a parfüm elpárolgott, ne rohanjunk azonnal a fürdőszobába utánaillatosítani. Lehet, hogy mások számára még bőven érezhető az illat, csupán számunkra nem, hiszen megszoktuk, vagy egyszerűen másképp érzékeljük az illatokat. Kérdezzük meg egy barátunktól, valóban pótolnunk kell-e a parfümöt.

Az illatpiramis

Ahogyan a készítmény párolog, úgy kerülnek előtérbe az egyes illatrétegek, és úgy változik a parfüm illata a bőrön. Az első, amit azonnal érzünk, ha magunkra fújjuk a készítményt, az illatpiramis legfelső szintjén található fejillat; ez adja az első benyomást, azonban fél óra alatt el is párolog. Ekkor lép előtérbe a második szinten álló szívillat, amely meghatározza, az adott parfüm az öt alap illatcsalád (virágos, fás, zöld, gyümölcsös, orientális) melyikébe tartozik. A piramis legalsó szintjét elfoglaló alapillat csak több óra elteltével mutatja meg magát, ám akár 

Kosár

A kosár üres!

 Google+

Kövesd a parfümáruházat a Google plus-on!