akciós termékeink
2014. 05 17
A parfüm mint orvosság

A parfüm mint orvosság

Az ókori egyiptomiak nemcsak illatszerként, hanem gyógyszerként is használták a parfümöket. Az egyik legősibb, a virágokból, mézből és gyümölcsökből készült Kyphit például nemcsak magukra kenték, hanem meg is itták: gyomor-, tüdő- és májbántalmak ellen használták csodaszerként. De nemcsak elfogyasztva orvosság a parfüm (illetve a mai, mesterséges anyagokból készült illatszereket természetesen nem is szabad meginni), már az illata is gyógyít. Emlékeket idéz fel, érzelmeket kelt, befolyásolja a hangulatunkat – kellemes aromájának köszönhetően általában jó irányba. Egy jó parfüm boldoggá és elégedetté tesz, és segít, ha épp fáradtak, mérgesek, idegesek vagy szomorúak vagyunk. Az illatszerek összetevőiül szolgáló illóolajok különböző jótékony hatásokkal bírnak, például megnyugtatnak, segítenek elaludni, felvidítanak, vagy csillapítják a fájdalmat.

Nyugtatók

Ha túlzottan izgatottak vagy épp idegesek vagyunk, fújjuk be magunkat például egy kis Kyotóval (Commes des Garcons), Incense Extreme-mel (Tauer) vagy Privé Bois d’Encens-nal (Armani). A teás parfümök szintén nyugtatóak, mint például az Oolang Infini (Atelier Cologne). A rózsás-sáfrányos, meleg és puha Safran Troublant (L’Artisan Parfumeur) ugyancsak jó megoldás. A levendulás parfümök segítenek elaludni. Sokak számára viszont a levendulás illatok túl férfiasak vagy erőteljesek. Nekik nyújthat alternatívát a Lira (Xerjoff Casamorati), amely szintén levendulás, ám egyben diszkrét, nőies és finom is. Az Encens et Lavande (Serge Lutens) parfüm is jó „altató”. Akár a párnánkra vagy az ágyneműnkre is fújhatunk néhány cseppet – de tiszta levendula-illóolajat is használhatunk erre a célra.

Energiabombák

Ha nem megnyugodni szeretnénk, hanem épp egy kis plusz energiára van szükségünk, például ébredés után, a zöld illatcsaládba tartozó parfümök közül érdemes választanunk. Próbáljuk ki az Untitled L’Eau-t (Maison Martin Margiela), a Granville-t (Dior), a Bel Respirót vagy a No. 19-et (Chanel), az Eau de Campagne-t (Sisley), illetve a Trefle Purt (Atelier Cologne). A felsorolt parfümök illata nem tart túl sokáig, így érdemes időről időre újra magunkra fújni egy kicsit.

Fájdalomcsillapítók

A testes, borostyános illatok mélyek és intenzívek: segítenek elterelni a figyelmünket a fájdalomról. Kipróbálhatjuk például a Balsamo della Meccát, az Ambre Fetiche-t (Annick Goutal), az Ambre Sultant (Serge Lutens), az Ambre Russe-t (Parfum d’Empire) vagy a Privé Ambre Orientet (Armani). Ha kevésbé intenzív borostyános illatra vágyunk, válasszuk a L’Eau d’Ambre-t (L’Artisan Parfumeur) vagy a Mitzah-t (Dior).

Hangulatjavítók

Az illatos osmanthus elnevezésű, Kínában honos virág sárgabarackos, almás illata feldobja a hangulatot, így enyhe depresszió esetén gyógyszerek helyett kiváló természetes megoldás. Az Osmanthusszal (Ormonde Jayne), az Osmanthus Interdite-tel (Parfum d’Empire) vagy a Jardin du Poète-tel (Eau d’Italie) máris jól indul a nap. Más virágos vagy citrusos illatok is jó kedvre derítenek, utóbbiakra példa az Eau de Pamplemousse Rose (Hermès), a Yuzu Fou (Parfum d’Empire) vagy az Orange Sanguine (Atelier Cologne). Ha magunk alatt vagyunk egy kiábrándító munkanap, illetve egy rosszul sikerült állásinterjú vagy vizsga után, és legszívesebben felfalnánk egy tábla csokit, az édességet helyettesítsük inkább parfümmel, ezzel még az alakunknak is jót teszünk. Igazi gourmand-oknak érdemes kipróbálniuk a Musc Maorit (Parfumerie Gènèrale), a Sweet Milket (Jo Malone) vagy a Love-ot (By Kilian).

Kosár

A kosár üres!

 Google+

Kövesd a parfümáruházat a Google plus-on!