akciós termékeink
2013. 02 04
A parfüm története

A parfüm története

A parfümök történelme egészen az ókorig vezethető vissza. Ismerje meg, hogyan vált a kezdetben csak a felső tízezrek privilégiumaként ismert parfümökből, mindenki számára elérhető hétköznapi termék.


A kezdetek

A parfüm története az ókorig vezethető vissza. Maga a szó a latin per fumum kifejezésből ered, amely annyit tesz, a ’füstön keresztül’. Az illatkeverés művészete először az ókori Egyiptomban jelent meg, később pedig a rómaiak és az arabok tökéletesítették. A világ első ismert vegyésze és parfümkészítője, Tapputi a II. évezredben élt Mezopotámiában. A legrégebbi, mintegy négyezer éves parfümériát egy 2004-es ásatáson tárták fel olasz régészek Cipruson. Az iszlám kultúrának nagy hatása volt a későbbi nyugati parfümgyártásra. Ők fejlesztették ki ugyanis az illatanyagok desztillációval való kinyerését, illetve új összetevőket is felfedeztek. Kereskedőkként az arabok és a perzsák rengeteg fajta fűszerhez, gyógynövényhez és más illatanyaghoz fértek hozzá. Később ők maguk is termeszteni kezdték ezeket a növényeket, miután rájöttek, hogy azok nem csak szülőhazájukban teremnek meg, például a Dél- és Délkelet-Ázsiában őshonos jázmint és a Délkelet-Ázsiában őshonos citrusféléket. E két összetevő a mai parfümgyártásban is fontos szerepet játszik.

A „magyar víz”

A VIII-IX. században két arab vegyésznek köszönhetően elindult a parfüm tömeggyártása. Több parfümgyártási technológiát fejlesztettek ki és tökéletesítettek, mint a desztillálást, a lepárlást vagy a leszűrést. Számtalan parfümreceptet is kikísérleteztek. A legnépszerűbb összetevők között szerepelt a pézsma és a borostyán. A parfümök a XI–XII. században érkeztek meg Európába Arábiából a kereskedők és a keresztes lovagok közvetítésével. Az első mai parfümöt a magyarok készítették el Kotromanics Erzsébet magyar királyné parancsára. Az illatszer később egész Európában „magyar víz” néven vált ismertté. A parfümgyártás a reneszánsz Itáliában virágzott fel. A XVI. században Medici Katalin parfümkészítőjén, Rene le Florentinen keresztül jutottak el Franciaországba az olasz illatszerek. Az illatszergyártó laboratóriumát és lakhelyét egy titkos átjáró kötötte össze, hogy senki se lophassa el a recepteket.

Franciaország lett a parfümgyártás központja

Franciaország eztán hamar a parfüm- és kozmetikai ipar központjává vált. A parfümök alapanyagául szolgáló virágokat főként az ország déli részén termesztették. A reneszánsz korban az illatszereket elsősorban az előkelőségek és a tehetősebb réteg használta testszaga elfedésére. A parfümök a XVII. század során hatalmas népszerűségre tettek szert: a parfümmel átitatott kesztyűk gyártása felvirágzott. A XVIII. században trónra kerülő XV. Lajos kifejezetten kedvelte a parfümöket, palotáját „illatos udvarnak” is nevezték, ugyanis minden nap más parfümmel illatosíttatta a szobákat. Napóleon is előszeretettel alkalmazott illatszereket; állítólag havi hatvan üvegcse jázminkivonatot használt el. Angliában a parfümgyártás virágkora VIII. Henrik és I. Erzsébet uralkodásának idejére esett. Erzsébet parancsára minden nyilvános helyet beillatosítottak, ugyanis a királynő nem tudta elviselni a rossz szagokat.

A modern kor

A XIX. századi parfümök már erősen különböztek a korábbiaktól: változott az ízlés, és a modern vegyészet is számtalan új technológiával jelentkezett. A forradalmak utáni Európában a luxuscikkek iránti kereslet megnövekedésével a parfümök is egyre népszerűbbé váltak. A század végéig elsősorban növényi olajokból készítettek illatszereket, később állati eredetű anyagokat is szívesen használtak. A XX. században divatba jöttek a keleties virágkeverékek mint alapanyagok, illetve megszülettek az első szintetikus úton előállított parfümök is, és ezzel a parfümgyártás ipari méreteket öltött. Az illatszer mindenki számára elérhetővé vált, és megkezdődött a tömegtermelés.

Kosár

A kosár üres!

 Google+

Kövesd a parfümáruházat a Google plus-on!