akciós termékeink
2014. 05 05
A parfümök osztályozása

A parfümök osztályozása

A parfümöket különbözőképpen osztályozhatjuk; ezeket a kategóriákat érdemes figyelembe venni vásárláskor, illetve, ha a kedvesünknek, egy családtagunknak vagy egy barátunknak keresünk illatszert ajándékba. Egyes kategóriák (mint például az illatcsaládok szerinti osztályozás) egyértelműek, bár itt is lehetnek árnyalatok; míg más inkább csak ízlés kérdése, avagy nincsenek éles határai.

Férfi-női

A parfümkészítők és a reklámszakemberek is azt vallják, a közhiedelemmel ellentétben pusztán a marketing határozza meg, hogy egy parfüm női vagy férfi. Bizonyos illatjegyekben (például a szantálfában vagy a pacsuliban) semmi férfias vagy nőies nincs; ezeket mindkét nem számára készített parfümökben használják. A női parfümöket bátran használhatják férfiak is és fordítva, ha tetszik nekik – a statisztikák szerint a férfi parfümök jelentős részét nők vásárolják, mégpedig saját célra. Léteznek unisex parfümök is, amelyeket mindkét nem számára ajánlanak a készítők. Egyes illatoknak pedig létezik férfi és női változata is, amelyekben hasonló illatjegyek érvényesülnek, némi változtatással.

Nyári-téli

Sok parfüm van, amely egész évben bátran viselhető, mások inkább a meleg vagy a hideg évszakokban ajánlottak. Általánosságban elmondható, hogy nyárra a könnyedebb, frissebb, nem olyan erőteljes, míg télen a testesebb, teltebb illatok ideálisak. Nyáron a strandra vagy a kirándulásra egyáltalán ne viseljünk parfümöt vagy csak nagyon kis mennyiségben, ugyanis ha például egy mezőn vagy botanikus kertben járunk, és nagyon illatozunk, a méhek és más rovarok könnyen virágnak nézhetnek, és úgy is fognak viselkedni, mintha azok lennénk. Ha a bőr hőmérséklete magasabb, a parfüm gyorsabban párolog, így nyáron olyat válasszunk, ami bár könnyed, sokáig tart, hogy ne kelljen állandóan pótolni.

Nappali-esti

Vannak olyan parfümök, amelyek elég visszafogottak ahhoz, hogy nappalra viselhessük őket, de egyben elég izgalmasak is, így esti programra is tökéletesek. De általában egy parfüm vagy nappali (munkahelyre, délelőtti, délutáni programra ajánlott) vagy esti (randevúra, színházba, elegáns partira ideális). A nappali parfümök könnyedebbek, frissebbek, nem olyan erőteljesek és nem tolakodók, így például nem fogja zavarni az illatfelhő a mellettünk ülő kollégát a munkahelyünkön. A keleties (orientális) parfümöket általában este érdemes viselni, ugyanis ezek erőteljes, szenvedélyes, érzéki illatok, amelyek egy munkahelyre nem illenek.

Fás-zöld-virágos-gyümölcsös-keleti

Mindegyik parfüm beletartozik a fenti öt alap illatcsalád egyikébe. Ezek általában egy bizonyos személyiségtípushoz illenek – ez ajándékozáskor jelenthet segítséget az ajándékozónak. A virágos parfümök elsősorban a nőies, visszafogott hölgyekhez illenek, akik szeretik a romantikus filmeket és könyveket, és a pasztellszínű, apró virágmintás vagy fodros ruhákat. A fás parfümök a természetkedvelők kedvencei, akik imádnak kirándulni az erdőben vagy épp a tengerparton, vigyáznak a környezetükre, és van háziállatuk. A zöld illatok frissek, üdék, fiatalosak, és a sportos, dinamikus hölgyekhez passzolnak, akik számára fontos a testmozgás és az egészséges életmód. A gyümölcsös parfümök a fiatalabb korosztály (vagy a fiatalos idősebbek) kedvencei; a bájos, életvidám hölgyekhez illenek. Az orientális illatok az igazi vadmacskák ideális választása: a keleties parfümök elsősorban a dinamikus, szexi, érzéki, magabiztos nőkhöz illenek, akik sosem vetnek meg egy kis kalandot, és mindig megszerzik, amit akarnak.

Kosár

A kosár üres!

 Google+

Kövesd a parfümáruházat a Google plus-on!