akciós termékeink
2014. 03 02
Adalékanyagok a parfümökben

Adalékanyagok a parfümökben

Akárcsak az ételekbe, a parfümökbe is tesznek adalékanyagokat, hogy megfelelő állagúak, tartósabbak és erőteljesebb illatúak legyenek. Az adalékanyagok némelyike teljesen ártalmatlan a szervezetre, így nem kell feltétlenül aggódnunk miatta, hogy egy olyan vegyület nevét olvassuk a parfüm címkéjén, amelyről nem tudjuk pontosan, micsoda. 


 Igaz, mások viszont allergiát okozhatnak, akár már kisebb mennyiségben is. Folyamatosan zajlanak kísérletek az adalékanyagok allergizáló hatásának kutatására; ezek eredményeképp bizonyos anyagok használatát betiltják vagy korlátozzák, és ezzel párhuzamosan újak jelennek meg az illatszerekben. A parfüm címkéjén olvasható, furcsa nevű vegyületek némelyike a kozmetikum valamelyik alap-, szív- vagy fejillatáért felelős, az eredeti virág, citrusféle vagy gyümölcs helyett használt szintetikus illatanyag. Ezeket azért alkalmazzák, mert előállításuk jóval olcsóbb, egyszerűbb vagy gyorsabb, mintha az adott virágból vagy gyümölcsből vonnák ki az illatanyagot. De ha kíváncsiak vagyunk rá, mit is fújunk magunkra, ismerkedjünk meg közelebbről a linalollal, a geraniollal, az eugenollal és társaikkal. 

Linalol

A linalol, linalool vagy linalil-alkohol egy terpénalkohol, amely természetes formájában például a levendulaolajban található meg. Ezenkívül több más növényfaj, fűszerek, mentafélék, citrusfélék, illetve egyes gombafajok is termelnek linalolt. Bőrirritáló és allergén hatása lehet. Desztillálással nyerik ki az alapanyagokból, és illatanyagként használják. Illata könnyed, virágos, egy leheletnyi citrussal.

Eugenol

Az eugenol egy az allilbenzolok családjába tartozó gvajakol (szerves vegyület, a pirokatechin metiléter-származéka). A halványsárga vagy színtelen olajat különböző fűszerekből nyerik ki, mint például a szerecsendióból, a fahéjból, a babérlevélből vagy a szegfűszegből. Illata elsősorban az utóbbira emlékeztet: kellemes, fűszeres és kicsit csípős. A vízben kevéssé oldódó anyaggal a szegfűszeg, illetve vegyi módosítással a vanília illatát helyettesítik.

Geraniol

A geraniol egy monoterpén alkohol, amely többek közt a citromban és a gólyaorrfélékben fordul elő, de szintetikus úton is előállítható. A halványsárga színű olajnak rózsaillata van, így elsősorban virágos parfümökhöz használják.

Limonén

A limonén vagy limonene egy szerves vegyület, amely a terpének közé tartozik. Színtelen folyadék, amely vízben nem, de alkoholban jól oldódik. A citrom és más citrusfélék héjából nyerik ki, erős narancsszaga van, így gyümölcsös parfümök gyakori alkotórésze.

Cintronellol

A citronellol vagy dihydrogeraniol egy természetes, aciklikus monoterpén, amelyet többek közt a póréhagymához hasonlító citronella növényben, a rózsában vagy a gerániumban (gólyaorr) fordul elő. Viszonylag olcsó illatanyag, amely nagy mennyiségben allergiát válthat ki, de kis mennyiségben nem ártalmas. A parfümök mellett a szúnyogriasztók fő alapanyaga, ugyanis az emberekkel ellentétben a rovarok nem szeretik az illatát. Parfümökben a valódi citromolaj helyettesítésére szolgál.

Kosár

A kosár üres!

 Google+

Kövesd a parfümáruházat a Google plus-on!