akciós termékeink
2014. 01 28
Az első parfümegyetem, a francia ISIPCA

Az első parfümegyetem, a francia ISIPCA

Az orrok, azaz a parfümkészítő mesterek, akik az új illatok kikísérletezéséért felelősek, gyakran nem képeztetik magukat hivatalosan, hanem egy mester mellett sajátítják el a legfontosabb tudnivalókat, tanulják meg felismerni az összetevők illatát külön-külön, illetve keverve, valamint válnak képessé arra, hogy különböző hangulatokat és érzéseket fejezzenek ki illatokkal.


1970 óta képeznek hivatalosan orrokat

Az 1970-es évek óta azonban már hivatalosan is képeznek orrokat, több felsőoktatási intézményben is, például az angol Plymouth-i Egyetemen. De a legelső ilyen iskola a francia Institut Supérieur International du Parfum de la Cosmétique et de l’Aromatique Alimentaire (ISIPCA) volt, ahol 1970 óta folyik oktatás. A versailles-i intézményt a neves parfümkészítő, Jean-Jacques Guerlain alapította, ekkor a neve még Institut Supérieur International du Parfum (ISP) volt. 1984 óta hívják ISIPCA-nak, amikor is a Versailles-Val-d'Oise-Yvelines-i Kereskedelmi és Iparkamara az intézmény mögé állt, és jelentős összeggel támogatta.

Az intézményben posztgraduális képzés folyik

Az egyetem a szigorú felvételi követelményeknek megfelelt hallgatói posztgraduális képzés keretében sajátíthatják el a parfümökkel, a kozmetikumokkal és az élelmiszergyártásnál használt ízanyagokkal kapcsolatos tudnivalókat. Az intézmény gyakornoki programja keretében a hallgatók „inasként” dolgoznak egy parfümkészítő mellett. 2004 óta az ISIPCA és a Versailles-i Egyetem partnerprogramjuk keretében kínálnak BSc és MSc szintű posztgraduális képzéseket. Az iskolához csatlakozott Osmothèque, azaz parfümarchívum régi illatszereket őriz, és rekonstruálja azon parfümöket, melyek receptúrája mára elveszett. Az ISIPCA épületének egy része felújított védett műemlék, újabb részeit pedig Philippe Ameller és Jacques Dubois párizsi építészek tervezték 2004-ben.

Programok

Az intézménynek 14 laboratóriuma van, ahol a parfümök, dekorkozmetikumok, élelmiszer-ízanyagok fizikai-kémiai elemzése folyik. Különböző szakmai programok keretében a diákok elsajátíthatják a parfümkészítést, az illóolajok legfontosabb tulajdonságait, illetve az illatok felismerésének mikéntjét. Az intézmény üzleti jellegű (kereskedelemmenedzsment és nemzetközi marketingmenedzsment) szakmai programokat is szervez. 2003 óta a hallgatók a Leanardo da Vinci-program keretében részt vehetnek egy hathónapos képzésen valamely más európai országban, ahol elmélyíthetik a tudásukat egy bizonyos területen. Az intézmény adatai szerint hallgatóik 83 százaléka tanulmányai befejeztével sikeresen elhelyezkedik. Az intézményben heti egyszer egy angol klubot is tartanak, ahol a francia hallgatók és a különböző nemzetiségű cserediákok angolul beszélgethetnek, hogy jobban megismerhessék egymás kultúráját.

Kutatóközpont

1997-ben az ISIPCA és a Vesailles-i Egyetem létrehozták a CRES-IPCA-t (Centre de Recherche, d'Etudes et de Services pour les Industries du Parfum, de la Cosmétique et de l'Aromatique alimentaire, azaz a ’parfümök, kozmetikumok és élelmiszeraromák kutató-, oktató és szolgáltatóközpontja’), ahol a hallhatók a parfümösszetevők fiziko-kémiai analízisét és az érzékszervi felismerést tanulják. Megismerkednek a különböző parfümkészítési eljárásokkal, az illóolajok kinyerésének módszereivel (desztilláció, hidegen sajtolás stb.).

Kosár

A kosár üres!

 Google+

Kövesd a parfümáruházat a Google plus-on!