akciós termékeink
2013. 11 16
Az illatok jótékony hatásai

Az illatok jótékony hatásai

A parfümök népszerűsége az ókor óta töretlen: évezredekkel ezelőtt vallási szertartások kellékeként használták a különböző aromás füstölőket, a modern ember pedig hangulata megalapozásához, személyisége kifejezéséhez fújja be magát a legújabb illatokkal. A parfümök tanúskodhatnak viselőjük magabiztosságáról, eleganciájáról, vagyonáról vagy életigenléséről. Az illatok régi emlékeket ébresztenek, megnyugtatnak, és javítják a hangulatunkat.

A parfümök pozitív pszichológiai hatása

Otthonunkban és munkahelyünkön is jobban érezzük magunkat, ha illatok vesznek körül minket: illatosított gyertyákat gyújtunk esténként, az irodát légfrissítővel fújjuk be, és még az autónkat is illatosítjuk. Kutatók véleménye szerint a parfümök pozitív pszichológiai hatással bírnak. Például, a kellemes illatok segítik a koncentrációt, így növelik a munkateljesítményt. A friss illatok segítenek ébren tartani. Más parfümök pedig a hangulatot javítják, vagy épp megnyugtatnak egy munkával teli nap után.

A parfümök színeket visznek a mindennapokba

A parfümök – a szem számára láthatatlan – színeket visznek a mindennapokba és az ünnepi alkalmakba is. Az illatok nélküli világ sokak szerint olyan lenne, mint a zene vagy a színek nélküli; sokkal szegényebb és üresebb. Egyesek szinte meztelennek érzik magukat, ha nem fújják be a bőrüket parfümmel, mielőtt reggelente munkába vagy este szórakozni indulva kilépnek az ajtón – az illat olyan, mint egy jól megválasztott ékszer; nélküle öltözékünk nem lehet teljes. A szaglás az egyik legerőteljesebb érzékünk. Az illatok eszünkbe juttathatnak egy gyermekkori emléket, jelezhetik egy új évszak beköszöntét, jelképezhetik a tisztaságot, de akár a vágyainkat is felkorbácsolhatják. Egy lakás tisztábbnak, egy kozmetikum divatosabbnak, egy kert pedig rendezettebbnek tűnik, ha kellemes illatot áraszt.

Az illatok befolyásolhatják a hangulatunkat

Az illatok érzelmi reakciókat is kiválthatnak, így befolyásolják a hangulatunkat. A kutatások eredményei szerint az illatok azonnal eljutnak az agy limbikus rendszerébe, amely az érzésekért és az emlékekért is felelős. Ezért jut eszünkbe olyan könnyen egy illatról a nagymama almás pitéje, és ezért dobódunk fel egy pillanat alatt, miután magunkra fújtunk egy kicsit kedvenc illatszerünkből. Az illatok és szagok természetesen kellemetlen érzéseket, depressziót, idegességet, stresszt és apátiát is kelthetnek az emberben; a parfümipar azonban mindent megtesz azért, hogy csak pozitív érzeteket okozó illatanyagokat használjon.

Az illatok a tisztaság szimbólumai is lehetnek

Az illatok a tisztaságot is kifejezhetik. A citrusos vagy zöld parfümök részben e céllal készülnek, de nagyon fontos ez a szempont a tisztítószerek gyártásakor is. Egy mosószer vagy öblítő nem elég, hogy megtisztítja vagy antisztatikussá teszi a ruhát; az is kell, hogy a szer illata is a ruhadarab tisztaságát sugallja. A kellemes illat a legfontosabb szempontok egyike bármely termék vásárlásánál. A tisztítószerek jó illata azt az érzetet kelti a háziasszonyban, hogy ha ezt a terméket választja, vele hatékonyabb, könnyebb és élvezetesebb lesz a takarítás.

Illatok és egészség

Újabb és újabb kutatások folynak az illatok egészségre gyakorolt hatásával kapcsolatosan, így bármikor kiderülhet valami, amit még nem tudtunk a témáról, ám már eddig is számtalan érdekességet állapítottak meg a tudósok. Például, hogy bizonyos nyugtató hatású illatok belélegzése gyorsítja a bőr sérüléseinek regenerálódását, illetve csökkenti a stresszt, a vérnyomást és az izomfeszültséget.

Kosár

A kosár üres!

 Google+

Kövesd a parfümáruházat a Google plus-on!