akciós termékeink
2013. 10 12
Citrusos illatok

Citrusos illatok

A zöld illatcsaládba tartozó parfümök általában friss, citrusos illatúak, és nagyon népszerűek azok között, akik szeretik a természetet, a szabadtéri programokat, szívesen sportolnak, aktív életet élnek, dinamikusak, fiatalosak és élettel teliek. Nem csoda, hogy nyáron előszeretettel iszunk üdítőként citromos vizet vagy limonádét, illetve nyalunk el egy citromfagyit: a citrom frissítő, élénkítő hatása parfüm formájában is jelentkezik.


Élénkítő hatás

A citrusfélék a borostyán mellett a parfümök legősibb összetevői közé tartoznak. Természetesen ma már inkább szintetikus változatukat használják az illatszerek alapanyagaként, nem a valódi növényt. A citrusos illatjegyek kitisztítják az elmét, optimizmussal ruháznak fel, javítják az életkedvet, és eleganciát, tisztaságot sugároznak. Az orientális parfümökben is megtaláljuk a citrusos jegyeket, de a mohás, virágos és gyümölcsös illatokat is remekül kiegészítik.

Gyakran használt citrusfélék

A legnépszerűbb parfümalapanyagként használt citrusféle természetesen maga a citrom, amelynek illata csípősen fanyar, édeskés, aromás, tiszta, vidám és vibráló. A citromfa a trópusi-szubtrópusi területeken honos, a Közel-Keletről ered, és valószínűleg a középkorban jutott el Afrikába és Spanyolországba. Más források szerint viszont Európában már a Kr. u. I. században ismerték a citromot, ám népszerűvé csak a XV. században vált. 1493-ban Kolumbusz Kristóf vitt citrommagokat a Karib-térségbe, valószínűleg így terjedt el a gyümölcs a kontinensen. Ételösszetevőként és parfüm-alapanyagként a XVIII-XIX. század óta használják előszeretettel. Az aromaterápia is alkalmazza: a citrom illóolaja stimulálja a májat és a nyirokrendszert, segít méregteleníteni, és energiával tölti fel a testet. A citromillat remekül keveredik például a muskátlival, a levendulával, a rózsával vagy az ilang-ilanggal. A klasszikus citrom, illetve narancs, mandarin, grépfrút és lime mellett egyre szívesebben használnak vérnarancsot, klementint, bergamottcitromot, keserűnarancsot és citromfüvet is a parfümkészítők. Szintén népszerű az egzotikus kamkvat is, amely egy Kínában őshonos, tojás alakú, narancsszínű terméssel rendelkező örökzöld, mediterrán növényfaj. Léteznek a naranccsal és citrommal keresztezett fajtái is.

Az illatanyag kinyerése

Citrusfélék esetében leggyakrabban préseléssel vagy hidegsajtolással nyerik ki az illóolajat a gyümölcsből. A citrom, a narancs, a mandarin, a grépfrút vagy a bergamottcitrom héját lehámozzák, megszurkálják, majd kipréselik belőle az olajat. Ezzel az eljárással őrizhető meg legjobban az illat frissessége. A keserűnarancs, a narancsvirág vagy a citromfű illóolaját azonban inkább lepárlással nyerik ki. Ennek során forró gőzt áramoltatnak át a növényi részeken, így kinyílnak azok a sejtek közötti kis tokok, ahol az illatanyag található. Az aromamolekulák a vízgőz részecskéihez tapadva haladnak tovább a csöveken keresztül, majd lehűtve egy üvegcsében gyűlnek össze. A vízből kiváló illóolaj annak felszínén lebeg.

Népszerű illatok

Az egyik legnépszerűbb citrusos illat a Light Blue (Dolce&Gabbana), ez egy kellemes, gyümölcsös-virágos kompozíció, amely a napsütéses Szicíliát idézi; a lime illatát a cédrus egészíti ki. Az Eau Fraiche (Versace) is közkedvelt. A friss, vizes férfiillatot a híres parfümkészítő, Olivier Cresp alkotta. A Cheap & Chic I Love Love (Moschino) a játékos, élettel teli, vidám és spontán hölgyek egyik kedvenc illata. Az Aqua Allegoria Lemon Frescában (Guerlain) a citrumillat ánizzsal és bergamottcitrommal keveredik. Az Acqua di Gioiát (Giorgio Armani) a nyári vakációk hangulata inspirálta; a citromos, édes, mentás illat elsősorban azoknak tetszik, akik szívesen menekülnek el a gőzölgő aszfaltrengetegből a természetbe.

Kosár

A kosár üres!

 Google+

Kövesd a parfümáruházat a Google plus-on!