akciós termékeink
2013. 07 22
Egy népszerű parfümalapanyag, a borostyán

Egy népszerű parfümalapanyag, a borostyán

Az édes, gyantás, meleg és könnyed illatú borostyánkivonat a keleties és a fás illatcsaládba tartozó parfümök kedvelt összetevője. A borostyán egy mára már kihalt fenyőfaj, a pinus succinifera, illetve más fafajták megkövesedett gyantája, mely általában sárga vagy barna színű, de vörös vagy fehér is lehet. Az eredetileg lágy, ragadós, de magas nyomáson és hőmérsékleten megkeményedő borostyánból ékszereket is készítenek, illetve az orvoslásban is használják. A megkövült gyantából hevítéssel nyerik ki a borostyánolajat, és főként férfiparfümökben alkalmazzák.


Az észak aranya

A meleg, bársonyos illatú borostyánt az évszázadok során különböző nevekkel illették, hívták például a Nap könnyének, a tigris lelkének, kemény méznek, megkövesedett fénynek, az észak aranyának, illetve a múltra nyíló ablaknak is. Az utóbbi megnevezés arra utal, hogy a fák megkövesedett gyantája akár több millió évig is megőrizheti a formáját, és különböző rovarok vagy más kisebb állatok fosszíliáit őrizheti meg az utókornak. A legtöbb borostyán 30-90 millió éves, a legöregebb pedig mintegy 345 éves volt.

Meleg, édeskés illat

A világ számtalan pontján találtak már borostyánt, a legrégebbieket Európában. A balti régió élénksárga borostyánja a legkeresettebb és legjobb minőségű alapanyag. A mexikói borostyán is népszerű, ezt főként ékszerkészítésre használják. A legidősebb ismert ázsiai borostyánok sötétbarnák vagy vörösek, a szicíliaiak pedig sötétvörösek vagy sárgák. Adam Gottschalk parfümkészítő írja le, hogyan lehet elérni a borostyános illatot a parfümökben, főként a benzoé, a balzsamos szuhar nevű növény gyantája és vanília keverékével, amely elegy egy meleg, édeskés és fás illatot alkot.

Már az ókori Kínában is használták

Az ókori Kínában a nagy ünnepségek után szokás volt borostyánt égetni. A hevített borostyánkőből kinyert olajat salétromsavval keverve egy jellegzetes pézsmás illatot kaptak. Igaz, a hevített borostyán fenyőillatot áraszt; de a modern parfümökhöz már nem is így nyerik ki az alapanyagokat, hanem azok szintetikus megfelelőit használják. Ennek másik oka, hogy a természetes borostyánból relatíve evés illatanyagot lehet kinyerni. A borostyán az ókori Rómában is nagyon népszerű volt, Néró császár expedíciót indíttatott Skandináviába az „észak aranyáért”, amelynek köszönhetően fontos új kereskedelmi útvonalak alakultak ki.

A borostyán és az ámbra

A borostyánt mint illatanyagot a kezdetekben jellemzően az ámbrás cetek ámrájából (a beleikben felhalmozódó, lágy állagú anyagból) nyert illatanyag helyettesítésére használták. A két anyag kapcsolatát mutatja az is, hogy a borostyán több nyelvben használatos elnevezése (angolul például amber) az arab ambar szóból ered, ami ámbrát jelent. Utóbbi helyett a bálnavadászat betiltásával ma leginkább a már említett balzsamos szuhar gyantáját alkalmazzák. A borostyán mézes, pézsmás, meleg aromáját gyakran támogatják meg egy kis vaníliával és szegfűszeggel.

Népszerű borostyános parfümök

Számos népszerű parfüm használja a borostyánt alapanyagként. Ott van az illatos gyanta (illetve szintetikus megfelelője) például az Imariban (Avon), a szantálfa, a vanília és a galbánum mellett. A Gold (DKNY) egy könnyed, fás parfüm, magunkra fújva olyan melengető érzést nyújt, mintha csak egy borostyán nyakláncot viselnénk a nyakunkban. A Rosewood (Banana Republic) egy női, keleties-virágos illat, amely 2006-ban került a boltok piacára. A borostyán mellett bergamottcitromot és teafát tartalmaz.

Kosár

A kosár üres!

 Google+

Kövesd a parfümáruházat a Google plus-on!