akciós termékeink
2013. 10 02
Egy népszerű parfümalapanyag, a szantálfa

Egy népszerű parfümalapanyag, a szantálfa

A fás illatcsaládba tartozó parfümök egyik gyakori összetevője a szantálfa. Az alapanyag klasszikus, orientális illata gazdag, határozott, sokáig érezhető, tejes és gyengéd. Korábban leggyakrabban egy indiai szantálfafajtát használtak a parfümkészítéshez, ám mivel a fa példányainak száma jelentősen lecsökkent, ezt már nem alkalmazzák. Az ausztrál és az új-kaledóniai szantálfák illata erősebb. A szantált alapillatként használják a parfümökhöz, aromájának erőssége közepes.

A fa természetes élőhelye

A szantálfa (santalum album) egy kis méretű, örökzöld fa, magassága általában 18 méter, körmérete 2,4 méter körüli. A fa 60–80 éves korában válik éretté. Szíjácsfája fehér és szagtalan, a bélfa viszont erős illatú, sárgásbarna. A szantál szinte kizárólag az indiai Karnatka, Tamil Nadu, Kerala és Andhra Pradesh erdeiben nő, de megtalálható a Timor-szigeten, Indonéziában, illetve Ausztráliában és a csendes-óceáni szigetvilágban is. A legjobb minőségű illóolajat az indiai Mysore és Tamil Nadu tartomány erdeiben növő szantálfából nyerik: a világ szantálolaj-termelésének kilencven százaléka innen származik.

Felhasználása

A szantálfát a feljegyzések tanúsága szerint már négyezer évvel ezelőtt is használták Indiában, Egyiptomban, Görögországban és Rómában. Amikor még több termett a fából, templomokat és ott elhelyezett, istenségeket ábrázoló szobrokat is készítettek belőle. Egyiptomban balzsamozásnál is alkalmazták. Indiában azt tartották, hogy a szantálfát sosem támadják meg a termeszek, ezért az életerő szimbólumának tekintették, vallási és spirituális szertartásokhoz és hagyományos gyógyszerként is használták. Az indiai orvoslás tanai szerint a fa illóolaja megnyugtat, és segít koncentrálni. A szertartások előtt pár cseppet a homlokra vagy a szemöldökök közé dörzsöltek, hogy segítse az elmét belső utazásán. A fát szívesen faragják, hogy különböző ajándéktárgyakat készítsenek belőle. A bélfa fűrészporát desztillálva a kinyert illatanyaggal ruhákat és bútorokat illatosítanak.

Illatkeverékek

A szantálfa a legtöbb olajjal jól keveredik. Előszeretettel adnak hozzá például szegfűszeget, levendulát, muskátlit, jázmint, pacsulit, bergamottcitromot, fodormentát, feketeborsot, mirhát, benzoét, gumigyantát, ciprust, koriandert, zsályát, édesköményt vagy tömjént. Ezek jól kiegészítik a szantálfa gazdag, balzsamos, édes, fás, egzotikus illatát.

Illóolaja

A szantálfa illóolaját desztillálással nyerik ki a növényből. A porított fát két napig vízben áztatják, majd 1,4–2,8 kg/cm2 nyomáson, 48–75 óráig desztillálják. A fa gyökere 10 százalék, a szíjácsfát és bélfát egyaránt tartalmazó zúzalék pedig 1,5-2 százalék illóolajat tartalmaz. A szantálfa illóolaja megnyugtat, csökkenti a stresszt, és segíti az alvást. Egykor afrodiziákumként tartották számon. Kis mennyiségben alkalmazva parfümökben remek rögzítőillat, erősíti a többi összetevő aromáját. A drága szantálolajat a kínai orvoslás és az indiai Ayurvéda előszeretettel használja, illetve a kozmetikai iparban is széles körűen alkalmazzák. Remek gyógyír a száraz, sérült, kiütéses, aknés bőrre. Minden bőrtípushoz használható, és nem okoz allergiát.

Népszerű szantálfás parfümök

A szantálfát mint alapanyagot számtalan népszerű parfümmárka gyártója használja. Ott van például a Hypnotic Poison (Dior), a Woman (Donna Karan), a Tresor Eau Legere Sheer (Lancôme), a Sexy Sparkle Sweet Magnolia (Victoria’s Secret), a Charlie Chic (Revlon) vagy a Dancing Lady Hypnotic Night (Oriflame) összetevői között is.


Kosár

A kosár üres!

 Google+

Kövesd a parfümáruházat a Google plus-on!