akciós termékeink
2013. 09 03
Egy népszerű parfümalapanyag, a vanília

Egy népszerű parfümalapanyag, a vanília


Az indiánok által előszeretettel fogyasztott vanília Amerika felfedezésével az egész világon népszerűvé vált. A maják és az aztékok is használták csokoládés italok készítéséhez. Európában a XVII. században kezdték el széles körben alkalmazni a kellemes ízű és illatú növényt: gyógyszerként, ételként, italként fogyasztották, parfümalapanyagként használták, és afrodiziákumként tartották számon. A vanília egy fán elő élősködő növény, egy orchideaféle; a legismertebb faj, a Vanilla planifolia Mexikóban honos. Körülbelül száz faja létezik, de csak kettőt használnak illat- és ízanyagként manapság: a már említett Vanilla planifoliát és a Vanilla tahitiensist.


Mesterséges illatanyagok

A mai parfümöket azonban leginkább mesterséges illatanyag felhasználásával készítik, ugyanis a természetes vaníliakivonat elég drága, illetve feldolgozása hosszú időt vesz igénybe. A termés nyolc-kilenc hónapig a növényen marad, mielőtt leszednék, majd újabb fél évig szárítják felhasználást előtt. A szárítás során fehér, kristályos anyag keletkezik. A szintetikus illat előállítása sokkal egyszerűbb folyamat: a mesterséges anyag két fő összetevője a vanillin és a heliotropin vagy más néven piperonal.

A szintetikus vanillin illata édes, kellemes, nyugtató, süteményre emlékeztet. A borostyán mellett a keleti illatcsaládba tartozó parfümök kedvenc alapanyaga. Az első mesterséges illatot az 1870-es években gyártották Németországban, a célból, hogy a vanília a kevésbé tehetős réteg számára is elérhetővé váljon. Akkoriban ugyanis a természetes kivonat olyan drágának számított, hogy csak a vagyonosabbak engedhették meg maguknak. Az első szintetikus vanília coniferinből készült: ez egy a glikozidok közé tartozó vegyület, amely némely fenyőfaj gyantájában is megtalálható. Később már lignint használtak erre a célra; ez a papírgyártás egyik mellékterméke. Az etil vanillint is alkalmazták, amely egy szénkátrányszármazék; az illata sokkal erősebb, mint a tiszta vaníliáé vagy a ligniné.

A XX. század végén már nagyon sokféle vegyület felhasználásával készítettek mesterséges vaníliaaromát. Az egyik legnépszerűbb a rizsdarából gyártott változat, amely főként az Egyesült Államokban terjedt el, mert olcsó, és egyszerűen hozzáférhető. A kumarint a tonkababból nyerik, amely egy Brazíliában őshonos fa termése. Ez a Mexikóban, Közép-Amerikában és a karibi térségben gyártott vaníliaaromák legkedveltebb anyaga, mivel olcsón hozzáférhető, és illata nagyon hasonlít a valódi vaníliáéhoz. Azonban a kumarin mérgező lehet, főként a májra, illetve rákkeltő anyagnak bizonyult, így az 1950-es években az Egyesült Államokban betiltották a használatát.

Népszerű vaníliás parfümök

A vaníliaillatú parfümök a fiatal és az idősebb korosztály körében is népszerűek. Az illat kellemes, melegséget áraszt, megnyugtat, és a gyermekkorunkat, illetve édesanyánk süteményeit idézi fel. Népszerű vaníliás parfümök például a Hypnose (Lancôme), a Cashmere Mist (Donna Karan) vagy az Amor Amor (Cacharel). A Hypnose az orientális illatcsaládba tartozik, fejjegyét a golgotavirág, szívjegyét a jázmin, alapjegyét pedig a vanília és a vetiver adja. Elegáns, nőies, könnyed illat, inkább az idősebb korosztály kedvence lehet. A Cashmere Mist pézsmás, fás, borostyános, púderes, meleg és érzéki. Finom, semleges illat, nem túl karakteres, így nem is tolakodó. Magunkra fújva először egy fás-virágos illatot érzünk, amely később könnyedebb, púderes jellegűvé alakul. Az Amor Amor a virágos-gyümölcsös illatcsaládba tartozik, fejjegyei a mandarin, a narancs, a feketeribizli és a fahéj; szívjegyei a rózsa, a liliom, a sárgabarack, a gyöngyvirág és a jázmin; alapjegyei pedig a vanília, a cédrus, az ámbra, a tonkabab és a pézsma. Különleges, édes, pajkos illat.


Kosár

A kosár üres!

 Google+

Kövesd a parfümáruházat a Google plus-on!