akciós termékeink
2013. 03 16
Férfi illatok

Férfi illatok


Fontos, hogy a férfiak is körültekintőek legyenek parfüm vásárláskor. Legújabb bejegyzésünkben egy kis segítséget szeretnénk nyújtani ahhoz, hogy könnyebben eligazodhasson egy férfi, vagy akár egy nő a férfi parfümök világában.


A férfiaknak ugyan olyan körültekintően kell parfümöt választaniuk, mint a nőknek, hiszen egy olyan illat, amely nem illik hozzájuk, még a szebbik nemnél is ronthatja az esélyeiket, ugyanis a tudományos kutatások szerint részben az orrunk után megyünk, amikor párt választunk. A férfiak azonban legtöbbször még kevésbé értenek a parfümökhöz, mint a nők – illetve a nők is kevésbé vannak otthon férfiparfüm témában, mint nőiben –, így sosem árt egy kis segítség.

 

Egy kis történelem

 

A parfümök illatát az összetevők (virágok, gyümölcsök, gyógynövények, illóolajok, alkohol stb.) illata és egymásra gyakorolt hatása határozza meg. Parfümöket már az ókori Egyiptom idejében is használtak, férfiak és nők egyaránt, az első mai értelemben vett férfi parfüm azonban egy XVIII. századi angol divattervező, Charles Frederick Worth nevéhez fűződik.

 

Parfümvásárlás

 

Óvakodjunk a túl olcsó parfümöktől, ugyanis a valóban jó illathoz minőségi alapanyagok szükségesek, illetve az összhatásnak is megfelelőnek kell lennie. Az olcsó férfiparfümök legtöbbször csak alkoholt és mesterséges illatanyagokat tartalmaznak. Szerencsére ma már számtalanféle minőségi parfüm közül válogathatnak a férfiak is, a könnyed, friss illatoktól kezdve a mélyebb, súlyosabbakig. Fontos, hogy a választott parfüm illjen a személyiségünkhöz, a stílusunkhoz és az alkalomhoz is. Lehetőleg (legalább) két különböző parfümünk legyen: az egyiket napközben viseljük, a másikat pedig az esti programokra, randira, színházba, társasági eseményekre. Mint a nők esetében, egy-egy parfüm a férfiaknál is máshogy hat más-más emberek bőrére fújva. Baráti ajánlás alapján tehát nem szabad választani, az illat hatását „saját bőrünkön” kell megtapasztalnunk.

 

Illatfajták

 

A férfi illatok között is vannak könnyedebb, virágos és gyümölcsös, illetve nehezebb, dohányos-ámbrás parfümök, valamint a kettő között elhelyezkedő, meleg, tiszta, ásványi jellegű illatok. A virágos-gyümölcsös parfümök frissek, könnyűek, nincs fás jellegük, és főként fiatalabb férfiak számára ideálisak. A könnyed és a nehéz illatvilág között elhelyezkedő parfümök erősebb aromákat, például keleti virágokat és fás illatokat tartalmaznak. A nehezebb parfümök pedig általában orchideás, dohányos és ámbrás illatúak, feltűnőek, meghatározóak, és tovább tartanak. Ezek esti, elegánsabb programokhoz ideálisak.

 

Parfüm és személyiség

 

A megfelelő parfüm kiválasztása előtt nem árt tisztázni magunkban, milyenek is vagyunk. Romantikusak vagy inkább visszafogottak, hivatalosak és realisták. Az első esetben egy virágos parfüm jó választás lehet, a másodikban viszont inkább egy tiszta, gyógynövényes jellegű illatot érdemes kipróbálnunk. Ha nyugodtak vagyunk és konzervatív a stílusunk, válasszunk egy klasszikus, könnyed, de orientális jegyekkel megbolondított parfümöt.

 

Illatpróba

 

Válasszunk ki több parfümöt is az adott illatvilágból, és próbáljuk ki a bőrünkön – de öt-hatnál többel ne kísérletezzünk egyszerre, mert elfárad az orrunk, és már nem fogjuk olyan tisztán érezni az illatok közti különbséget. Ha parfümöt vásárolni indulunk, otthon ne fújjunk magunkra semmit, mert a két illat befolyásolhatja egymást. Alkoholt se fogyasszunk, ugyanis az tompíthatja az érzékeinket. Szintén ne fújjuk ugyanarra a bőrfelületre a kipróbált illatokat. A két alapparfümöt (nappali és esti) lehetőleg ne egyszerre vegyük meg, hagyjunk egy kis időt a két bevásárlókörút között.

 

Parfümhasználat

 

A parfümöt zuhanyzás után használjuk. A tusfürdőnk lehetőleg legyen illatmentes, hogy a két illat ne oltsa ki egymást. Ha száraz a bőrünk, a parfüm gyorsabban elpárolog róla. Fújjuk az állunk alá, a mellkasunkra vagy a csuklónkra, de ne használjunk túl sokat. És végül, hagyjunk időt az illatoknak kibontakozni, mielőtt elindulnánk.

 


Kosár

A kosár üres!

 Google+

Kövesd a parfümáruházat a Google plus-on!