akciós termékeink
2014. 06 02
Grasse, a parfümök fővárosa

Grasse, a parfümök fővárosa

A francia Grasse városát a parfümök fővárosnak is nevezik a XVIII. század óta. Számtalan parfümöt, többek közt a híres Chanel No. 5-öt is itt készítették el. Grasse az ország déli részén, a Francia Riviérán, Alpes-Maritimes megyében található, egyben a megye alprefektúrája. Népessége 51 ezer fő, legfontosabb látványossága a Notre Dame du Puy székesegyház, amely a XI. században épült, belsejében három Rubens-kép és Jean-Honoré Fragonard festő egyik alkotása látható, aki a városban született. Grasse-nak híres halottjai is vannak, mint például Édith Piaf francia sanzonénekesnő. Grasse további nevezetességei a 30 méter magas Szaracén torony, a Hôtel de ville monumentális kapuja, a Provence-i Művészeti és Történeti Múzeum, az 1644-ben épült Placassier-templom, illetve a Nemzetközi Parfümmúzeum.

A Grasse-i parfümgyártás története

Grasse parfümgyártása a XVIII. század végén virágzott fel, különleges mikroklímájának és virágtermesztésének köszönhetően. Az idő meleg, a tengeri levegőtől a hegyek védik a virágokat, és elegendő csapadék is hullik. Az egyik legfontosabb parfümalapanyagot, a jázmint a mórok hozták be Dél-Franciaországba a XVI. században. Jelenleg mintegy 27 tonna jázmint termelnek a városban évente. Számtalan parfümkészítő mester, azaz orr tanult vagy tökéletesítette tudását Grasse-ban, hogy el tudjon igazodni a több mint kétezer féle illat között. A legrégebbi francia parfümgyár, a Galimard itt nyílt 1747-ben, amely egyben a harmadik legrégebbi Európában. A városban gyártják az ország természetes aromakészítményeinek mintegy kétharmadát, amelyeket a parfümökön kívül élelmiszerekhez is használnak. A parfümgyártás évente több mint 600 millió eurónyi (183 milliárd forintnyi) hasznot termel.

A Nemzetközi Parfümmúzeum

A Grasse központjában található, már említett parfümmúzeumban – amelyet 2004-ben felújítás miatt bezártak, és 2008-ban nyitottak meg újra – a látogatók betekintést nyerhetnek a parfümkészítés történetébe a kezdetektől napjainkig, illetve megismerkedhetnek öt kontinens illataival. Több mint 50 ezer kiállítási tárgyat nézhetünk meg itt, köztük görög és egyiptomi parfümösüvegcséket, valamint Marie-Antoinette piperetáskáját. A parfüm című filmből ismerős lepárlótartályokat is láthatunk, illetve megtudhatjuk, mi az az illatorgona, hogyan készítik a parfümöket az orrok, illetve azokat a kézzel készített cserép-, üveg- és fémedényeket is megcsodálhatjuk, amelyekben régebben az illatok olajokat és parfümöket tartották.

Illatos élmények

De nemcsak nézelődni lehet itt, hanem természetesen szagolgatni is, illetve a gyerekeket interaktív játékok várják. A múzeumban vagy egy besötétített szoba, ahova kellemes zene mellett időnként parfümöket fújnak be; érdemes elidőzni és megpihenni egy kicsit a csodás illatok felhőjében. A Boulvard du Jeu de Ballon 2. szám alatt álló múzeumon kívül Grasse-ban és a környékén több létesítmény is található, amely elkalauzol az illatszerek világába. A Grasse-i székhelyű parfümgyárak, a Fragonard, a Galimard és a Molinard gyárlátogatásokat is tartanak; illetve a Fragonard két ingyenesen látogatható múzeumot is működtet Grasse-ban.

Virágfesztiválok

A városban 1946 óta minden augusztusban megrendezik a Jázminünnepet (Fête du Jasmin vagy La Jasminade). Feldíszített kocsik haladnak végig a városon, rajtuk jelmezbe öltözött nőkkel, akik virágokat szórnak a közönség közé, hogy mindenki elmerülhessen a jázminillatban. Az eseményt tűzijáték, népzenei koncertek és előadások tarkítják. Egy másik évente egyszer megrendezett esemény is kötődik Grasse-hoz, mégpedig a Rózsakiállítás (Expo Rose).

Kosár

A kosár üres!

 Google+

Kövesd a parfümáruházat a Google plus-on!