akciós termékeink
2014. 01 11
Hogyan lehet valakiből orr?

Hogyan lehet valakiből orr?

Az orr, vagyis a parfümkészítő az új illatok kikísérletezésének mestere. Az elnevezés francia eredetű (le nez franciául ’orr’), és arra utal, hogy az illetőnek igen kifinomult szaglással kell rendelkeznie ahhoz, hogy érzékelni tudja a receptúra legapróbb változtatásait is a parfümök illatában. Az orr gyakorlatilag egy olyan művész, aki mély ismeretekkel rendelkezik a parfümök világáról, és képes elvont gondolatokat és hangulatokat kifejezni illatok segítségével. Az orrnak ismernie kell a parfümalapanyagokat és azok illatát külön-külön, de fel kell ismernie őket más illatokkal kombinálva is. Azt is tudnia kell, hogyan változik egy-egy összetevő illata az idő múlásával. 

Képzés

A legtöbb orr nem vesz részt hivatalos képzésen; sokan egy parfümkészítő mester mellett parfümkészítő technikusként vagy vegyészként dolgozva sajátítják el a tudományt. Legalább három évig a mester mellett maradnak, hogy mindent elsajátíthassanak, amire szükségük van. Azok, akik ezt a foglalkozást választják, legtöbbször családi hatásra teszik, mivel felmenőik is ezen a területen tevékenykedtek. A hetvenes évekig hivatalosan egyáltalán nem képeztek orrokat. Az első iskola, a francia ISIPCA (Institut Supérieur International du Parfum de la Cosmétique et de l’Aromatique Alimentaire, azaz kb. ’a parfümök és illatszerek nemzetközi felsőoktatási intézménye’) 1970-ben nyílt meg. A jelentkezőknek szigorú felvételi vizsgát kell tenniük, majd egyetemi szintű oktatásban vesznek részt; főként szerves kémiát tanulnak. Ma már a Givaudan, a Symrise és az IFF (International Flavors and Fragrances, azaz ’nemzetközi ízek és illatok’) cégeknek is van saját iskolájuk, de ezekben csak azok az alkalmazottak tanulhatnak, akiket a felettesük beajánlott. Az angol Plymouth-i Egyetemnek is működik egy BA-szintű képzése Üzlet és parfümkészítés címen.

Elhelyezkedés

A legtöbb orr nagy kozmetikai cégeknél helyezkedik el, például a már említett Givaudannál, az IFF-nél, a Symrise-nál, illetve a Mane-nél, a Firmenichnél vagy a Takasagónál. Kisebb részük pedig saját vállalkozást alapít, vagy kizárólag egy parfümháznak dolgozik.

Megbízások

Az orr munkája azzal kezdődik, hogy kap egy megbízást alkalmazójától vagy annak egyik ügyfelétől egy új illat megalkotására. Az ügyfél általában egy divatház vagy más nagy cég. A megbízó az orr rendelkezésére bocsát egy briefet, azaz vázlatos útmutatást arról, az új parfümnek milyen érzést, gondolatot vagy hangulatot kell kifejeznie. Az instrukciók tartalmazzák a parfüm legfontosabb jellemzőit, illetve az egy literre vonatkozó maximált árát is. A fentiek alapján dönti el az orr, hogy milyen összetevőket használ a parfüm elkészítéséhez.

Munkafolyamatok

Ezután az orr számtalan illatkeveréket készít, amíg nem sikerül tökéletesen megfognia azt a hangulatot vagy érzést, amelyet a parfümnek elő kell idéznie leendő felhasználójában a megbízó kívánsága szerint. Ezután bemutatja a parfümöt a megbízónak, és ha az rábólint, folytatódhat a közös munka, legtöbbször az adott cég művészeti vezetőjének irányításával, aki jóváhagyja a parfüm összetevőin eszközölt változtatásokat. A munkafolyamat akár több hónapig vagy évig is eltarthat, hiszen rengeteg módosításra lehet szükség, amíg nem sikerül kikísérletezni a tökéletes illatot. Különböző felmérések és tesztek után az új illat parfümként kerül a piacra, vagy különböző piperecikkek – samponok, testápolók, illatosítók – alapanyagaként használják fel. A kisebb, független parfümházaknál az is előfordul, hogy egy orrot egyszerűen megszáll az ihlet, és megalkot egy új illatot, amit aztán megpróbál értékesíteni.

Kosár

A kosár üres!

 Google+

Kövesd a parfümáruházat a Google plus-on!