akciós termékeink
2013. 11 12
Igazi különlegességek: bőrillatú parfümök

Igazi különlegességek: bőrillatú parfümök

A hagyományos gyümölcsös, virágos, citrusos vagy fás parfümök mellett különlegesebb illatokat is találunk a boltok polcain. A bőr illatát idéző parfümök érzékiséget, eleganciát, vadságot és kreativitást tükröznek. A luxus bőrcipők, a motoros dzsekik, a bőrnadrágok és az új autók kárpitjának illatát juttatják viselőjük eszébe egy kis vajas jelleggel megbolondítva, így a férfi és a női vásárlókat egyaránt könnyen megigézik. Bár elsőre furcsán hangozhat, hogy egy parfüm „bőrös”, ám az nem titok, hogy sokan szeretik a bőr illatát, és ezért is vásárolnak valódi bőr cipőt, táskát, kabátot vagy akár bőrkötésű könyvet. Ezek a tárgyak ugyanis kifinomultságot, eleganciát és luxust árasztanak, látványuk és illatuk egyaránt. A bőr jellegű parfümökbe természetesen nem valódi bőr kerül; az illatot különböző aromák – kinolin, nyírkátrány, hódzsír, labdanum gyanta, borókaolaj – keverésével érik el.


A bőr a férfiasság és a szenvedély szimbóluma volt

Mivel eleink a kezdetekben állati bőrökkel takarták el a testüket, a bőr a férfiasság, a harc és a keménység szimbólumává vált. Eleinte csak öltözékek készítéséhez használták a különböző módszerekkel kezelt bőröket. Később már illatosították is a kikészített bőrt virágok, gyógynövények illóolajával, végül pedig pézsmával és a cibetmacska váladékával kenték be. Az így kezelt anyagot „spanyol bőrnek” hívták, és finomsága, selymes puhasága miatt nagyon kelendő volt a tehetősebb réteg körében. Az illatosított kesztyűket a francia udvarban Medici Katalin és parfümkészítő mestere, Rene le Florentin terjesztették el. A bőrös illatot a XIX. században kezdték el tudatosan alkalmazni a parfümkészítők. A keverék virágos, állatias, pézsmás jellege nagyon hasonlított a női bőr természetes illatához; így nem meglepő, hogy vágyat ébresztett a férfiakban. A XX. századra némileg változott a bőrös illatok receptje: már cédrust, vaníliát, tonkababot, sztóraxfát és muskátlit is használtak a készítéséhez.

III. György is szerette a bőrös parfümöket

Az első hivatalos bőrös illat az 1871-es Royal English Leather volt, amelyet III. György király számára készítettek. Bár akkoriban az illatosított kesztyűk már kezdtek kimenni a divatból, az uralkodó nagyon szerette azok illatát, így megbízott egy parfümkészítőt, hogy gyártson neki egy hasonló aromájú illatszert. A kinolin vegyület 1880-as előállításával a bőrös parfümök új időszámítása kezdődött. 1886-ban a Rimmel és kicsivel később a Guerlain is jelentkezett hasonló illatokkal. A Cuir de Russie (orosz bőr)-parfümök kialakulása a legenda szerint egy kozák harcosnak volt köszönhető, aki a végtelen orosz sztyeppén lovagolva bőrcsizmáját nyírkátránnyal dörzsölte be, hogy vízhatlanná tegye azt. Ez az illatvilág hamar népszerűvé vált; egyre-másra születtek meg az újabb „orosz bőrös” parfümök.

A bőrillat férfi és női parfümökben egyaránt megtalálható

A modern bőrös parfümök gyakran csak inspirációt merítenek a nyírkátrány illatából, de már izobutil-kinolint használnak helyette. A XIX. század végétől az 1950-es évekig számtalan parfüm készült ezzel az összetétellel, különösen az 1917-es orosz forradalom után. Az orosz katonák ruházatához és lábbelijeihez használt bőrök a férfiasság és a harciasság képzetét keltették, ami kedvezett a bőrös parfümök népszerűségének. A XX. század elei női egyenjogúsági törekvések jóvoltából ezek az illatok a gyengébbik nem körében is keresetté váltak. A Caron 1919-es Tabac Blondja például eredetileg női parfümnek készült, de mindkét nem előszeretettel használta.

Kosár

A kosár üres!

 Google+

Kövesd a parfümáruházat a Google plus-on!