akciós termékeink
2014. 06 10
Igazi romantika: rózsás parfümök

Igazi romantika: rózsás parfümök

A virágok királynője nem csak az étkezőasztal közepén, egy vázába rendezve kényezteti az orrot (és a szemet), hanem parfüm formájában is. Jó ajándék hölgyeknek a rózsás parfüm virágcsokor helyett bármilyen alkalomra. De magunkat is meglephetjük egy üvegcsével, ha úgy érezzük, hiányzik az életünkből a romantika. A rózsa illata nőies, citrusosan friss, némileg púderes, fás és gyümölcsös, tiszta, finom és lágy. A rózsás parfümök elsősorban nappali illatnak ideálisak, főként tavasszal. A virágot évszázadok óta értékelik és használják számos kultúrában; és mára világszerte termesztik. A növény mérete az egészen aprótól a 7 méteresig változhat. Mivel viszonylag egyszerű keresztezni őket egymással, a népszerű virágot számtalan változatban megtaláljuk a kertekben.

Az illóolaj kinyerése

A rózsaolajat gőzlepárlással vagy oldószeres eljárással vonják ki a növényből; elsősorban a damaszkuszi rózsából (Rosa damascene) vagy a százlevelű rózsából (Rosa centifolia). Az illóolajat évszázadok óta használják parfümökhöz és különböző testápolószerekhez. A rózsaolajból készült rózsavizet pedig előszeretettel alkalmazza az ázsiai és a közel-keleti konyha. A franciák rózsaszirupja is ismert, amely a rózsaszirmok kivonatából készül. A szirmokból teát is főzhetünk: a növényi részeket 5-10 percig forró vízben áztatva, majd leszűrve üresen fogyasszuk el a meleg italt. A vadrózsa (Rosa canina) terméséből, a csipkebogyóból pedig vidéken előszeretettel készítenek bort, ecetet, lekvárt, szirupot vagy teát. A csipkebogyómag-olajat bőrápolószerekhez használják, illetve a gyógyászatban is alkalmazzák.

A legjobb illatú rózsák

A legtöbb hibrid rózsafajnak nincs olyan intenzív illata, mint az „eredetieknek”. Aromaterápiás célokra így elsősorban a már említett damaszkuszi és százlevelű rózsát, illetve az örökzöld rózsát (Rosa sempervirens) és a pézsmarózsát (Rosa moschata) használják, amelyet többek közt Indiában, Egyiptomban, Franciaországban, Bulgáriában és Törökországban termesztenek. A virágokat kézzel szedik le kora reggel vagy alkonyat előtt, és még ugyanazon a napon feldolgozzák. A rózsaolaj többek közt citronellolt, fenil-etil-alkohol és geraniolt tartalmaz.

Népszerű rózsás parfümök

Számos parfümgyártó készít rózsás illatszereket; népszerű parfüm például az A Drop of Rose (DKNY), a Rose Fraiche (Yves Rocher) vagy a Goutte de Rose(Cartier).

 A Drop of Rose (DKNY)

Donna Karan A Drop of Rose elnevezésű rózsás parfümje egy igazi nőies, romantikus illat. A 2012-ben piacra dobott illatszer a török rózsa mellett fekete ribiszkét, magnóliát, verbénát, cédrust és vaníliát tartalmaz.

Rose Fraiche (Yves Rocher)

Az Yves Rocher 2012 áprilisában dobta piacra azóta népszerűvé vált illatát, melyet a virágzó tavaszi kertek ihlettek. A Rose Fraiche (’friss rózsa’) nemcsak 20 és 100 ml-es, rózsaszín üvegcsés parfümként, hanem testápolóként és tusfürdőként is beszerezhető. A lágy, citrusos, tavaszi parfüm fejillatában a citrom, a mandarin és a bergamottcitrom érvényesül, a szívillatában a rózsa mellett gyümölcsös jegyek bukkannak fel, alapillatában pedig pézsma és fás jegyek érhetők tetten.

Goutte de Rose (Cartier)

A Cartier virágos illata 2013-ban került a parfümériák polcaira. Az illatszer Mathilde Laurent orr alkotása. A parfümben a rózsa mellett vaníliát, fás jegyeket és borostyánt érezhetünk.

Kosár

A kosár üres!

 Google+

Kövesd a parfümáruházat a Google plus-on!