akciós termékeink
2013. 12 11
Illatmentes munkahelyek a világban

Illatmentes munkahelyek a világban

Bár egy a személyiségünkhöz és az alkalomhoz illő parfümmel sokat dobhatunk a megjelenésünkön, vannak olyan helyek és helyzetek, ahol és amikor nem illik parfümöt viselnünk. Például nem ajánlott befújni magunkat, ha kismamához, kisgyerekhez vagy beteglátogatóba megyünk. De egyes országokban, például az Egyesült Államokban vagy Kanadában vannak olyan „illatmentes” (scent-free) munkahelyek is, ahol tiltják a parfümhasználatot; és ezt minden dolgozónak tiszteletben kell tartania.


A munkahelyen nem illik túl erős parfümöt viselnünk

Bár Magyarországon ez nem divat, az tény, hogy munkahelyünkön nem illik túl erős parfümöt viselnünk vagy túl sokat belőle, hiszen zavarhatjuk kollégáinkat, főként a mellettünk ülőt. Az erősebb, aromásabb, fűszeresebb illatú parfümöket hagyjuk meg estére: színházba, vacsorára vagy randevúra már viselhetők. Nappalra válasszunk inkább egy friss, légies, vizes jellegű, citrusos vagy virágos illatot. A lényeg, hogy ne legyen erős, tolakodó, és épp hogy csak érezni lehessen rajtunk. Csak egy kicsit fújjunk belőle a csuklónkra, a nyakunkra, a dekoltázsunkra vagy a könyökhajlatunkba (itt a legmelegebb a bőr), de semmiképpen se mindenhova.

Kedvesen szóljunk a túlságosan illatozó kollégának

Ha nem mi magunk illatozunk a munkahelyen, hanem egyik kollégánk, és ez mindenkit zavar, csak eddig senki nem mert szólni neki, próbálkozzunk pár apró jelzéssel. Például, amikor előveszi a parfümjét a táskájából, hogy a mellékhelyiség felé vehesse az irányt, és felfrissíthesse a toalettjét, tegyünk fel neki egy munkával kapcsolatot kérdést, hogy eltéríthessük a tervétől. Jusson eszünkbe, nem biztos, hogy szándékosan akar az agyunkra menni; lehet, hogy mindössze arról van szó, hogy mint sokan, ő sem érzi úgy magán a saját parfümjét, mint környezete. Ebben az esetben pedig hajlamosak vagyunk folyton pótolni az elpárolgott illatszert, pedig az igenis érezhető még, csak megszoktuk az illatát.

Illatmentes kozmetikumok

Külföldön egyes cégeknél ilyen kollégával nem találkoznak a dolgozók, ugyanis ezek illatmentes munkahelyként működnek, azaz a dolgozóknak mellőzniük kell az illatosított parfümök, sminkek, krémek, testápolók, tisztálkodószerek, dezodorok vagy más kozmetikumok használatát. Szerencsére az érzékenyebb orrúakra gondolva a legtöbb piperecikknek létezik illatmentes változata, elég a címkét figyelnünk (scent-free, fragrance-free vagy unscented). Azonban még azok a kozmetikumok is tartalmazhatnak valamilyen illatanyagot, amelyeken a fenti feliratok szerepelnek; ezek az összetevők azért vannak benne, hogy elfedjék más, erősebb aromájú adalékok illatát.

Az illatok orvosi problémákat is kiválthatnak

A fentiekre azért van szükség, mert vannak, akik érzékenyebbek bizonyos illatokra, és erre a többi kollégának tekintettel kell lennie. Az arra érzékenyeknél az erős illatok ugyanis akár fejfájást, szédülést, hányingert, gyengeségérzést, tompaságot, álmatlanságot, zavarodottságot, étványtalanságot, rossz közérzetet, koncentrációzavart, bőrirritációt, sőt, légzési problémákat, szorongást és depressziót is okozhatnak. Az allergiásoknál és az asztmásoknál bizonyos illatok még kis mennyiségben is kellemetlen reakciót válthatnak ki. Bizonyos országokban a munkahelyeken kérdőívet töltetnek ki a dolgozókkal, hogy kideríthessék, szükség van-e az illatmentesség szabályának meghozatalára. Az alkalmazottak egy része eleinte nem reagál kitörő örömmel egy hasonló döntés életbe lépésére, de amint megértik, hogy orvosi szempontokról van szó, alávetik magukat a szabálynak. 

Kosár

A kosár üres!

 Google+

Kövesd a parfümáruházat a Google plus-on!