akciós termékeink
2013. 12 09
Karácsonyi illatok

Karácsonyi illatok


A karácsonyi hangulatot sokaknak nem a feldíszített utcák és kirakatok, nem is a plázákban szóló karácsonyi dalok, hanem a tipikus ünnepi illatok, mint a narancs, a fahéj és a szegfűszeg jelentik. Ezek az illatok nemcsak egy karácsonyi vásárban járva melengetik a lelkünket, hanem akár magunkra fújva is. Számtalan parfüm és más illatszer tartalmazza a narancs, a fahéj vagy a szegfűszeg illatanyagát, illetve ezek elegyét.

Narancs

A narancs illóolaját tartalmazó illatszerek általában a zöld illatcsaládba tartozó, friss és sportos parfümök alapanyagai, amelyek a természetet szerető, aktív életet élő, fiatalos és dinamikus nők kedvencei. De egy narancsos parfümről nemcsak a frissesség juthat eszünkbe, hanem például szegfűszeggel és fahéjjal keverve a melegség és otthonosság érzete is hatalmába keríthet. A citrusfélék – a narancs mellett például a citrom, a lime, a mandarin vagy a grépfrút – a parfümök leggyakoribb összetevői közé tartoznak. Ma már leginkább nem természetes narancsolajat, hanem annak szintetikus változatát használják a parfümgyártáskor.

A citromos-narancsos illatjegyek javítják az életkedvet, és energikussá tesznek. A citrusfélék, így a narancs illóolaját is leggyakrabban hidegsajtolással vagy préseléssel nyerik ki a gyümölcsből. A narancsot meghámozzák, megszurkálják a húsát, majd összepréselik. A narancsvirág olaját pedig lepárlással nyerik ki: a növényi részeken forró gőzt áramoltatnak át, hogy az aroma molekulái a gőzzel együtt távozzanak, és egy üvegcsében gyűljenek össze, lehűtve, immár folyadékként; végül pedig kinyerik a vízből az annak felszínén lebegő olajat. Népszerű narancsos parfümök például a Black (Pierre Cardin), a Liquid Woman (Tom Tailor) vagy a Sun (Oriflame).

Fahéj

A fahéj a Délkelet-Ázsiában honos fahéjfa kérgéből készült fűszer, melynek illóolaját előszeretettel használják a parfümgyártásban is. Illata édes-keserű, hosszan tartó utóhatással. A fűszer tudományos neve héber–arab eredetű, és ennyit tesz: „illatos fűszernövény”. Évszázadokig afrodiziákumként is használták. Az illóolaj kinyeréséhez először lehántják a fa kérgét, majd egy napig hagyják érlelődni és száradni. Majd lekaparják a külső rétegét, a belsőt pedig tovább szárítják, míg tekerccsé nem tekeredik össze. Ezután porítják, és vízgőz-desztillációval nyerik ki 1-2 százaléknyi olaját. A fahéjolaj egy sűrű, színtelen, aromás, csípős édeskés ízű és illatú folyadék, amely alkohollal könnyen keverhető, vízben kevéssé oldódik. Népszerű fahéjas illatok például az Enigme (Pierre Cardin), a Joyful (Cindy Crawford) vagy a Cinnamon Toast (Demeter).

Szegfűszeg

A szegfűszeg nem más, mint egy 15-20 méter magasra megnövő örökzöld mirtuszfélének a virágbimbója. Magyar nevét a bimbó formájáról kapta. A növény levelei lándzsásak, virágai pedig halvány rózsaszín vagy lila színűek. A népszerű fűszert és illatanyagot a leszüretelt fiatal bimbók megszárításával nyerik. Utóbbiakat pálmalevélbe tekerve szárítják mindaddig, amíg meg nem sötétednek. A XVIII. századig a növény csak a Maluku-szigeteken termett, ma már Madagaszkáron, Zanzibárban és az afrikai kontinens trópusi vidékein is termesztik. A szegfűszeg illóolajának illata erős, aromás, meleg és édes. A parfümgyártás mellett ételek és italok ízesítésére és hangyariasztóként is használják. Illóolaját vízgőz-desztillációval nyerik ki a szárított bimbóból. Népszerű szegfűszeges illatok például az Opium (Yves Saint Laurent), a Centaure Cuir Casaque (Pierre Cardin) vagy a L’Heure Bleue (Guerlain).

Kosár

A kosár üres!

 Google+

Kövesd a parfümáruházat a Google plus-on!