akciós termékeink
2014. 01 20
Mi a különbség a parfüm és az eau de toilette között?

Mi a különbség a parfüm és az eau de toilette között?

A parfüm, az eau de parfum (EDP), az eau de toilette (EDT) és az eau de cologne vagy kölni (EDC) és az eau fraiche nem egymás szinonimái. Az említett illatszerek között különbség van a tekintetben, milyen arányban tartalmaznak illatanyagot. A parfümök legfontosabb összetevői az illóolajok és az oldószer, általában etil-alkohol. Az illóolaj töményen túl sűrű és intenzív illatú lenne, ezért van szükség az utóbbira. Egyes márkák adott illatai többféle változatban is elérhetők, azonban érdemes előre tisztáznunk, milyen töménységű illatszert szeretnénk, és az alapján választani. Nyáron könnyedebb, télen töményebb parfümöt ajánlott használni.

Parfüm

A parfümök általában többe kerülnek az eau de parfumnél, az eau de toilette-nél és társaiknál, ugyanis ezek tartalmaznak illatanyagot a legnagyobb arányban. Az egyes gyártók által extrait de parfumként megjelölt illatszer illóolajtartalma általában 20-25 százalék, de 15 és 40 százalék között változhat. Mivel tömény illatok, elegendő pár cseppet magunkra fújni vagy cseppenteni belőle a fülünk mögé, a dekoltázsunkra vagy a csuklónkra. Ez a legtartósabb illatszer, a kiszerelése ezért is kisebb, hiszen egy alkalommal nagyon kevés is elég belőle. Ha van egy kedvenc illatunk, de eddig csak EDP-ként vagy EDT-ként használtuk, próbáljuk ki a parfüm változatát is. Azt fogjuk tapasztalni, hogy minden, amit szeretünk benne, sokkal intenzívebben, erőteljesebben jelenik meg, és az illatvilága is gazdagabb, összetettebb lesz.

Eau de parfum

A millésime-ként vagy parfum de toilette-ként is jelölt eau de parfum illóolaj-tartalma legalább 10, legfeljebb 20 százalék, de általában kevesebb mint 15 szokott lenni. A legtöbb női illatot elsősorban EDP-ként készítik el. A szívillat dominál benne (az az illat, amit akkor érzünk, miután a magunkra fújt parfüm fejillata már elillant). Könnyedebb illat a parfümnél, ezért többet is magunkra fújhatunk belőle, például a hajunkra vagy a ruhánkra. A finom anyagokkal, mint például a selyemmel azért vigyázzunk, mert foltot ejthet rajta. Mivel az eau de parfum kevésbé intenzív illatú, mint a parfüm, általában olcsóbb, viszont ez is sokáig tart, és kisebb kiszerelésben is hozzáférhető. Az EDP illatát veszik észre leginkább egymáson az emberek, így randevúra ideális viselet, munkahelyre a forró nyári napokon viszont már kevésbé.

Eau de toilette

Az eau de toilette hivatalosan 5–15, de általában kevesebb mint 10 százaléknyi illatanyagot tartalmaz. A fejillat dominál benne (az az illat, amit először érzünk, miután magunkra fújtuk a parfümöt), így magunkra fújva frissítő hatású, de hamar elpárolog, ezért többször kell pótolni. Az eau de cologne mellett az eau de toilette a legnépszerűbb illatszertípus, leginkább nyáron ajánlott a használata. Az EDT remek "belépő" illat, azaz, ha tetszik egy illat, és szívesen kipróbálnánk, de nem vagyunk biztosak benne, hogy illene hozzánk, először vásároljuk meg eau de toilette formában, és ha bevált, jöhet a parfüm.

Eau de cologne

Az eau de cologne-ben, azaz kölnivízben még kevesebb illatanyag van, mindössze 3-8, általában 5 százaléknyi, így ez könnyed, friss és kevésbé tartós. Aromás összetevőit jellemzően 60 vagy 70 fokos alkoholban oldják. Elsősorban férfi illatokat készítenek ebben a formában. Meleg évszakban ideális viselet, hiszen nem intenzív és tömény, viszont gyakrabban kell magunkra fújnunk belőle, hiszen hamar elpárolog. Leginkább nagy, akár 200 ml-es kiszerelésben forgalmazzák, pumpás adagolóval.

Eau fraiche

Az eau fraiche az eau de cologne nőknek szánt változata. Mindössze 3 százaléknyi vagy még kevesebb illatanyagot tartalmaz.

Kosár

A kosár üres!

 Google+

Kövesd a parfümáruházat a Google plus-on!