akciós termékeink
2013. 10 07
Miért változik a parfümök illata?

Miért változik a parfümök illata?


Sokan kénytelenek szembesülni azzal, hogy amikor több év vagy akár évtized után újra vásárolnak egy üvegcsével kedvenc parfümjükből, már nem ugyanaz az illat fogadja őket, mint korábban. Ez nem feltétlenül azért van, mert a memóriájuk kopott meg: az illatszereket folyamatosan újragondolják, alakítgatják, korszerűsítik. Így hiába hagyatkozunk az emlékezetünkre, vagy olvasunk el számtalan parfümkritikát vásárlás előtt, sosem lehetünk biztosan benne, hogy azt kapjuk majd, amire vártunk. Persze az is lehet, hogy a régi-új parfüm még jobban is fog tetszeni, mint eredeti változata.


Miért újítják meg a parfümöket?

A parfümgyártók folyamatosan kísérleteznek. A költséghatékonyság jegyében olcsóbb alapanyagokat keresnek, hasonló illatokkal pótolva az eredetit. Néha az eredetileg használt hozzávalók (például növények vagy állatok) kihalnak, vagy védetté nyilvánítják őket, így már nem lehet parfümgyártásra használni azokat. Az is előfordul, hogy az előző két ok valamelyike (vagy mindkettő) miatt az eredeti, természetes összetevőt szintetikussal pótolják, amelynek lehet akármilyen hasonló az illata a korábbihoz, teljesen ugyanolyan nem lesz. Egyes alapanyagokat a későbbi kutatások veszélyesnek nyilváníthatnak, így ezek esetében is helyettesítésre van szükség. Természetes összetevők esetén számolni kell azzal is, hogy például egy idén leszedett jázminnak más illata van, mint egy tavalyinak; illetve az sem mindegy, hol termett a virág: ha a gyártó beszállítót vált, aki máshonnan szerzi be az alapanyagokat, máris más illatú lesz a végeredmény. Néha pedig a gyártó egyszerűen haladni szeretne a korral, és valami olyasmit létrehozni, ami a mai, modern fogyasztónak is tetszik.

Egyre gyakrabban alkotnak új recepteket

A természettudományos kutatások, a környezet- és állatvédelem egyre intenzívebb tevékenységének eredményeképp a parfümgyártók gyakrabban jelentkeznek új receptekkel, mint korábban. A vanília, a jázmin, a tölgymoha, a kumarin, a citrusolajok, a sztóraxfa, a heliotropin vagy a nyírkátrány például azon anyagok közé tartoznak, amelyeket az IFRA (International Fragrance Association, azaz Nemzetközi Parfüm Szövetség) a közelmúltban betiltott vagy korlátozott, így a gyártók nem használhatják őket többé. A korlátozott alapanyagokat tartalmazó dokumentum legfrissebb, 47. változata 2013 tavaszán jelent meg. A legújabb tiltólista megjelenése után a gyártóknak két éve van arra, hogy kivonják a forgalomból az adott összetevőt, és megpróbálják valami mással helyettesíteni.

Miért tartják titokban az újításokat?

A parfümgyártók legtöbbször nem reklámozzák, ha változtatnak egy parfüm bevált receptjén. Végül is, ki hallaná szívesen, hogy régi kedvence már nem olyan, mint egykoron? Hogy az a régi illat, amelyet gyermekkért érzett az édesanyja vagy a nagymamája kabátján, amikor elhaladt az előszobai fogas előtt, már nincs többé? Néha pedig a recept nem is változik, csak például az ausztráliai szantálfát indiaival helyettesítik: az összetevők címkéjén a felirat marad ugyanaz, csak egy orr (parfümszakértő), illetve a gyakorlott vásárló fogja megérezni, hogy valami nem olyan, mint korábban.

Hogyan állapíthatjuk meg, hogy egy parfüm változott-e vagy sem?

A legegyszerűbb, ha az orrunkra hagyatkozunk. A parfüméria eladói legtöbbször nincsenek tisztában a receptek változásával, a parfümgyár PR-osai pedig nem adják ki az információt. Így a legjobb, amit tehetünk, ha minden egyes vásárlás előtt beleszagolunk a teszterbe – akkor is, ha már évek óta ugyanazt a parfümöt használjuk. Azonban ne felejtsük el, hogy egy három éve megbontott üvegcse alján árválkodó pár utolsó cseppnek egészen más illata lehet, mint egy friss üvegnek akkor is, ha a recept nem változott.

Kosár

A kosár üres!

 Google+

Kövesd a parfümáruházat a Google plus-on!