akciós termékeink
2014. 07 24
Parfüm 33 éves alapanyaggal

Parfüm 33 éves alapanyaggal

Több mint 33 évvel ezelőtt, valahol Délkelet-Ázsiában egy üvegcsényi az agarfa belsejéből nyert olajat egy sötét, száraz helyre tettek érni. Majd az 1980-ban történt desztillálása után több mint három évtizeddel, 2013-ban az alapanyag fontos szerepet kapott az angol Ex Idolo parfümház legújabb illata, a Thirty-Three (harminchárom) elkészítésekor. Matthew Zhuk, az értelmi szerző szerint mivel az olaj mennyisége erősen korlátozott, a parfüm igen értékes lehet a gyűjtők között. A harminchárom bűvös szám: több kultúrában is különleges jelentéssel bír.

Valami régi, valami kék…

A készítő szerint ez a parfüm olyan, mint a menyasszony öltözéke, akin van valami régi, valami új, valami kölcsönzött és valami kék. A Thirty-Three estében a valami régi egyértelműen a 33 éves agarfaolaj, illetve a pacsuli; a valami új a gyümölcsös, lekvárszerű és virágos, édes illatokért felelős kínai és taif rózsa; a valami kölcsönzött az indiai gumifa és a damaszkuszi acél, amelyeket más iparágakból „vettek kölcsön”; a valami kéket pedig az írisz és a többi hasonló árnyalatú virág szolgáltatja: édes, púderes illatuk enyhíti a rózsa intenzitását. Tehát a Thirty-Three tökéletes esküvői parfüm lehetne, ha nem tartalmazna pacsulit, hiszen ez a földes illat nem igazán illik az alkalomhoz. Igaz, a Thirty-Three-ben nem is ez érvényesül leginkább, sőt, még csak nem is az agarfaolaj, hanem a rózsa. Azonban ez a rózsa nem a Chanel-illatoknál megszokott elegáns és visszafogott virág, sokkal inkább érzéki, kissé fűszeres és bódító.

A rózsa-agarfaolaj-pacsuli hármas igen népszerű

Annak, aki valami igazán különleges és szokatlan illatot keres, nem a Thirty-Three a legjobb választás, hiszen a rózsa-agarfaolaj-pacsuli hármasa korábban is igen népszerű volt a parfümgyártásban. Az Ex Idolo alkotásának különlegessége nem is a kompozícióban rejlik; kizárólag az alapanyag kora teszi egyedivé. Illetve az, hogy ez valódi agarfaolaj, nem pedig egy szintetikus változat, amelyet manapság az európai parfümházak olyan szívesen alkalmaznak; így az illata is kellemesebb és teljesebb.

A parfüm készítője szerint az alapanyagban Kínából, Borneóról és Burmáról származó olajok keverednek, amelyeket vadon növő – nem pedig termesztett – fák illóolajának desztillációjával nyertek. A Thirty-Three-ben az agarfaolaj úgy uralja a virágos és púderes jegyeket, mint egy szultán a háremét. Udvarias és távolságtartó: nem tolakodó, és nem is válik túl sokká. Egy idő elteltével a magunkra fújt parfümön már nem érzik a rózsa: és végére csak finom fás, a borosdugó, a friss széna, a tea vagy a szarvasbőr illatára emlékeztető jegyek maradnak.

Diszkrét aroma

Az agarfaolaj illata nem olyan intenzív, ami miatt az európai vásárlók úgy érezhetik, mintha nem is maradna rajtuk semmi a parfümből; az arabok általában jobban értékelik diszkrét aromáját. Az illatszer megálmodója, a lengyel-belorusz származású, Kanadában született, jelenleg Londonban élő Matthew Zhuk parfümkészítő az agarfaolajos illatok szakembere. Az utóbbi években megnőtt az érdeklődés parfümös körökben ezen alapanyag iránt, főként ritkasága, borsos ára, évszázados története és az őt övező legendák miatt. Az olajban rejlő lehetőségek Zhuk figyelmét is felkeltették, így úgy döntött, maga is készít néhány hasonló parfümöt. A tapasztalatok alapján sikerült elnyernie az arab világ tetszését, ugyanis illatszereire nagy a kereslet arrafelé. A már említett összetevőkön kívül az unisex parfüm feketeborsot, mandarint és nőszirmot tartalmaz.

Kosár

A kosár üres!

 Google+

Kövesd a parfümáruházat a Google plus-on!