akciós termékeink
2013. 03 11
Parfümkészítés otthon

Parfümkészítés otthon

Miért fizetne több ezer forintot méreg drága parfümökért? Bejegyzésünk segítségével készítse el saját parfümjét otthonában. Ismerje meg a parfüm készítés menetét, az alapanyagokat és az illattípusokat.


Parfümkészítés otthon

 

Ha a boltok polcain mindeddig nem találtunk olyan parfümöt, amelyet megszagolva úgy éreztük volna, azt egy az egyben ránk szabták, kifejezi a személyiségünket, feldobja a hangulatunkat, és vonzóbbá tesz; vagy ha egyszerűen szeretünk kísérletezgetni, mi magunk is készíthetünk otthon illatszert.

 

Természetes alapanyagok

 

A modern parfümök legtöbbje ráadásul szintetikus anyagokból készül, gyakori alapanyagai a kátrány-, az acetilén- és a kőszénszármazékok, illetve a mesterséges illatanyagok. Természetesen – és szerencsére – kivételek mindig vannak, de ha saját magunk készítünk parfümöt magunknak, biztosak lehetünk benne, hogy az illatszer valóban az adott gyümölcs vagy virág illóolaját tartalmazza, és nem egy mesterségesen előállított illatanyagot. Ráadásul így kedvünkre kutyulhatunk: tehetünk bele még egy kicsit ebből, egy kicsit abból; amíg a végeredmény olyan nem lesz, mint amire vágytunk. Így igazán egyedi és utánozhatatlan illatkompozíciókat alkothatunk. Egy saját kezűleg készített parfum ajándéknak is kiváló barátnőnknek vagy lánytestvérünknek születésnapra, névnapra vagy bármilyen más alkalomra.

 

Illattípusok

 

A különböző illóolajokkal való kísérletezéskor figyelembe kell vennünk, hogy egyes illatok hamarabb elillannak, ha magunkra fújunk a kompozíciónkból, mint mások, így ezeket kevésbé érezzük erőteljesnek. Attól is függ egy parfüm illata, ki fújja magára: máshogy érezzük magunkon, és megint máshogy egy papírcsíkon vagy barátnőnk csuklóján. Azonban van négy illattípus, a fej-, a szív-, az alap- és a rögzítő illat; ezek némelyike tartósabb, a többi pedig kevésbé. A fejillat az az illat, amelyet a legmarkánsabban érzékelünk először, ám ez is illan el a leghamarabb. A parfümök fejillatának jellemző alapanyaga lehet a levendula, a narancs, a citrom vagy a teafa. A szívillat a parfüm magunkra fújása után csak körülbelül fél óra múlva jelentkezik. Ezen illat alapján soroljuk be a parfümöket az öt alap illatcsalád (virágos, gyümölcsös, keleti, zöld, fás) egyikébe. A szívillat jellemző alapanyaga lehet a rózsa, a rozmaring vagy az ylang-ylang. Az alapillat is csak később, egy-másfél óra múlva jelenik meg, de akár még egy nap után is érezhetjük a bőrünkön. Ezt adhatja a rózsa, a jázmin, a fahéj vagy a vanília. A rögzítő illat köti össze az egyes illatokat, ez lehet például levendula vagy vanília.

 

A parfümkészítés menete

 

Első lépésként az alapanyagul szolgáló jojoba- vagy mandulaolajhoz az alapillatokat adjuk cseppenként, majd a szívillatokat, aztán a fejillatokat, végül pedig a rögzítő illatot – de utóbbi el is hagyható. A jojoba olaj az egyik legjobb alapanyag, ugyanis sokáig megőrzi az illóolajok illatát, és nincs szükség a tartósításra. Saját parfümünk elkészítéséhez válasszuk ki kedvenc illatainkat, majd húsz milliliter jojoba- vagy mandulaolajhoz adjunk hét cseppet az alap-, a szív- és a fejillatból. A keveréket pihentessük két-három hétig, hogy az egyes illatok összeérhessenek. A keveréket sötét színű üvegcsébe töltsük, és tároljuk sötét, hűvös helyen. Naponta rázzuk össze egy kicsit az üveg tartalmát, majd két nap után vegyünk illatmintát. Cseppentsünk belőle a bőrünkre, és szagoljuk meg. Ha úgy gondoljuk, kedvenc illatunk nem érződik elég erőteljesen, cseppentsünk még a keverékbe az adott illóolajból. A parfümkészítéshez kizárólag természetes, gyógyszerkönyvi minőségű illóolajokat használjunk, hiszen a végeredmény közvetlen kapcsolatba kerül majd a bőrünkkel.

 


Kosár

A kosár üres!

 Google+

Kövesd a parfümáruházat a Google plus-on!