akciós termékeink
2013. 11 21
Parfümmúzeumok a világban

Parfümmúzeumok a világban


A parfümök igazi rajongói nemcsak tekintélyes gyűjteményt tartanak fenn az illatszerből, és használják nap mint nap kedvenceiket; de szívesen ismerkednek meg mélyebben is a „szagos vizek” történetével, gyártásával, a velük kapcsolatos érdekességekkel. A világot járva több külföldi városban is ellátogathatunk parfümmúzeumba, például Párizsban, Velencében, Barcelonában, Kölnben, Los Angelesben vagy São Paulóban; ezekből mutatunk be most néhányat.


Fragonard Musée du Parfum, Párizs, Franciaország

A Fragonard Parfümmúzeum Párizs 9. kerületében található, közel az Opéra Garnier épületéhez. A minden nap nyitva tartó létesítménybe a belépés ingyenes. A múzeumot 1983-ban alapította a Fragonard parfümház. A kiállítás többek közt régi parfümösüvegcséket, toaletteszközöket, illetve a desztillálás eljárását mutatja be. Megtudhatjuk, hogyan készültek régen és készülnek ma a parfümök, az előállításuktól egészen a csomagolásukig. Az egyik legérdekesebb kiállítási tárgy egy orgue à parfum, azaz „parfümorgona”, amelyet egy parfüm egyes összetevői alkotnak, egy-egy üvegcsében állva a végeredmény körül.

Duftmuseum, Köln, Németország

A németországi Farina Parfümmúzeum Köln belvárosban található. 1709-ben alapították, eredetileg parfümgyárként üzemelt. A többemeletes építmény részletesen mutatja be a parfümgyártás egyes lépéseit, főként a kölnivízre koncentrálva. Különböző eszközök, mint például egy a desztillációhoz szükséges berendezés is szerepelnek a kiállításon. A parfümgyártás történetét képek és dokumentumok mutatják be.

Museu del Perfum, Barcelona, Spanyolország

A barcelonai parfümmúzeum a Paseo de Gracia főutcán áll. 1961-ben alapították, hogy bemutassák a különböző idők és országok parfümgyártási technológiáit és receptjeit. A vitrinekben megtekinthetjük az egyiptomiak, a görögök, az etruszkok, a rómaiak, az arabok és más ókori kultúrák parfümgyártását bemutató dokumentumokat és műtárgyakat, valamint parfümös üvegcséket és katalógusokat. A kiállításon mintegy ötezer darab szerepel. A régi üvegcsék díszítése az adott kor művészetére jellemző stílusjegyekről tanúskodik. A múzeum két részre van osztva: az egyikben parfümösüvegcséket, recepteket és összetevőket láthatunk; a másikban pedig a legismertebb márkák történetével ismerkedhetünk meg.

Espaço Perfume Arte + Historia, São Paulo, Brazília

A brazíliai São Paulóban álló Espaço Perfume Arte + Historia parfümmúzeumot 2011 januárjában alapították. A nagyváros nyugati részén található Perdizes kerületben álló múzeum kurátora Renata Ashcar, a világhírű parfümszakértő. A létesítmény megalapításának az egyre inkább virágzó brazil parfümipar ágyazott meg. A múzeumba belépve a bejárattól időrendben haladhatunk az ókori parfümgyártástól kezdve a mai technológiákig. A Kr. e. 4000-ben tevékenykedő egyiptomi parfümgyártók után megismerkedhetünk a Kr. e. 800 és Kr. u. 300 között kotyvasztó görögökkel, majd az arabok és a japánok következnek. Az 1700 és 1850 közötti korszakot bemutató kiállítás központjában Madame Pompadour áll. Az 1900–20-as éveknek emléket állító vitrinek a Guerlain és a Chanel márkára fókuszálnak, az 1930–40-es éveké pedig a Schiparellire és a Diorra. Az 1950-es évek parfümgyártására többek közt Marilyn Monroe volt hatással; az 1960-as évekére pedig a Beatles és Twiggy. Az 1970-es években „az erős nő” ideálja és a hippikultúra határozta meg a parfümgyártást. Az 1980–90-es években jöttek a trendi parfümök, a 2000-es évek pedig a celebek megálmodta illatok; a kiállítás ezeknek mind emléket állít.

Kosár

A kosár üres!

 Google+

Kövesd a parfümáruházat a Google plus-on!