akciós termékeink
2014. 10 22
Parfümök az ókori Egyiptomban

Parfümök az ókori Egyiptomban

A saját használatú parfümök az ókori Egyiptomban ugyanolyan elterjedtek voltak, mint ma: őshonos és import alapanyagokat egyaránt használtak az elkészítésükhöz. A „Susinum” például liliomból, mirhából és fahéjból készült, a „Mendesian” mirhából, kassziából, illetve különböző gumikból és gyantákból, a „Cyprinum” pedig hennából, kardamomból, fahéjból, mirhából és istenfából; az illóolajokat általában a bálványfa olajában oldották fel. De azt nem tudhatjuk, mely egyiptomi parfümkészítő mestereknek pattant ki a fejéből ezen illatok ötlete, és honnan származtak a parfümök.

Hagyományőrzők és divatrajongók

A divatirányzatok persze már akkoriban is jöttek-mentek, mint ma. A Patrick Suskind híres regényéből készült filmben, a felvilágosodás korában játszódó A parfümben is láthattuk a különbséget a két parfümkészítő mester, Baldini és Pelissier figurája segítségével a tradicionalisták és a revolucionisták között: előbbi megelégszik azzal, ha 10 évente egy kisebb változtatást eszközöl a parfüm receptjén, utóbbi pedig rendszeresen megörvendezteti a nagyközönséget egy-egy új izgalmas darabbal. Ez a kettősség nemcsak a filmben figyelhető meg, hanem a való világ parfümkészítői között is – a múltban és a jelenben egyaránt. Az egyes illatok az évszázadok során megváltoztak, hiszen egy-egy összetevőt – például az íriszt, a rózsát, a sáfrányt vagy a majoránnát – egy idő múlva már más lelőhelyről nyerték; így az azokat tartalmazó parfümök illata is módosult.

Vallási szertartásokhoz is használtak parfümöket

Az illatszerek minősége természetesen már akkor sem csak az összetevők származási helyén múlt, hanem a parfümkészítő mesterek szakértelmén és tehetségén is. Nemcsak személyes használatra gyártottak parfümöket az ókori Egyiptomban, hanem vallásos szertartásokhoz is. Ezeket kizárólag a papság használta, és elkészítésüket hihetetlen precizitás, illetve a hozzávalók gondos kiválasztása kísérte. Az egyik leghíresebb vagy inkább hírhedtebb hasonló parfüm a Kyphi volt, amelyet több antik görög író, például Plutarkhosz is említett írásaiban. A parfüm összetevőinek listáját és elkészítésének instrukcióit egyiptomi templomok falán találták meg. A parfüm többek közt mézből, borból, gyantából, mirhából, kardamomból és aloéból készült. A hozzávalók összekeverése sem akárhogy történt: a készítőknek különböző szent rigmusokat kellett skandálniuk közben.

Rendszeresen használták a bálványfa olaját

Az ókori egyiptomi parfümkészítési eljárások – füstölés, tömjénezés, az illatok zsírral való kivonása és az illóolajok kinyerése – közül ma már csak az utóbbit használják. Növényi olajokat használtak vivőanyagként, elsősorban olyanokat – mint a bálványfa vagy a lóretekfa olaja –, amelyek semleges illata nem befolyásolta az illóolajokét, illetve amelyek a lehető legtovább őrizték meg az aromákat. A bálványfa olaját kereskedelmi célra már nem használják; a lóretekfáét pedig terápiás célokra is alkalmazták. Az ókori egyiptomiak főként a délen növő fák illatos gyantáját és a folyópartok vízinövényeit használták parfümkészítéshez.

Egyiptomot idéző mai parfümök

Egyiptom illatát ma is megidézhetjük egy-egy népszerű parfüm segítségével. Itt van például az Eau Egyptienne (Cinq Mondes) női parfüm, amely 10 hozzávalót tartalmaz az eredeti Kyphi-receptből: rózsát, mentát, gerániumot, ciprust, mirhát, jázmint, köményt, borókát, mézgát és tömjént. A test- és hajpermetet nemcsak magunkra, hanem akár a párnánkra is fújhatjuk. Az összetevők megnyugtatnak, javítják a kedélyállapotunkat, megtisztítják a testet, és serkentik a nyirokrendszer működését.

Kosár

A kosár üres!

 Google+

Kövesd a parfümáruházat a Google plus-on!