akciós termékeink
2014. 10 27
Színek és illatok: mit jelent a parfümök színe?

Színek és illatok: mit jelent a parfümök színe?

Ha meglátunk a bolt polcán egy üvegcse parfümöt, nemcsak maga a csomagolás formája, hanem a benne található folyadék színe is magával ragadhat. A parfümkészítők már régen felfedezték az illatok és a parfüm színe közötti összefüggést. De vajon az illatszerek felhasználóit mennyiben befolyásolja, milyen árnyalatú folyadék van a parfümösüvegben? Illetve, mi lehet a szándéka a parfümkészítőknek a különböző színekkel? Ahhoz, hogy megválaszoljuk ezeket a kérdéseket, meg kell vizsgálnunk a színek természetét, illetve azt, hogyan érzékeljük őket.

Ugyanúgy érzékeljük a színeket

Bár mindannyiunknak más a kedvenc színe, és más-más emlékünket hozza elő egy-egy árnyalat, valójában egyforma módon érzékeljük a színeket. Ennek igazolásár elvégezhetünk egy egyszerű kísérletet: keressünk valamit a szobában, ami élénk kék színű – ez bármi lehet; egy lámpa, egy könyv borítója vagy épp egy festmény részlete. Nézzük meredten 20 másodpercig, majd vessük a pillantásunkat a fehér falra. Ugyanaz a forma jelenik majd meg a szemünk előtt, mint a vizsgált tárgyé volt – élénk narancssárgában. A kísérlet bármelyik színnel működik: annak komplementer színét látjuk a fehér felületen: piros után zöldet, sárga után lilát stb. Azon keveseken kívül tehát, akik színvakságban szenvednek, mindenki ugyanúgy érzékeli a színeket. Ez pedig azt jelenti, hogy a színek nyelve univerzális; mindannyian megértjük.

A parfümök színét összetevőik adják

A parfümök színét elsősorban összetevőik adják; az illatuk szorosan összefügg az árnyalatukkal. Még az ikonikus illatszerek karaktere, illetve az azokról alkotott véleményünk is megváltozna, ha azoknak hirtelen más színük lenne. Egészen más szemmel néznénk például a híres Chanel No. 5-re, ha az nem sárga lenne, hanem mondjuk kék. Szintén más lenne az aranyszínű Joy (Jean Patou) zöldben, a Mitsouko (Guerlain) sárgászöld helyett rózsaszínben vagy az Amber Pour Homme (Prada) szürkéskék helyett pirosban.

Az illóolajok árnyalata halvány

Minden illóolajnak megvan a maga színe: ez általában halványsárga vagy -zöld. Még a rózsaolaj is – bár árnyalata csekély mértékben tükrözheti a növényét, amelyből nyerik – általában sokkal halványabb színű, mint maga a virág. Néhány illóolaj pedig szinte vagy teljesen színtelen, mint például a fenyőé vagy a cédrusé. De olyanok is vannak köztük, amelyek színe teltebb: ilyen például a grépfrút pinkes-narancssárgás illóolaja vagy a különböző fák és gyökerek gyantája. A különböző illóolajok összekeverésekor azok természetes színe általában halvány és tiszta marad, illetve halvány, aranyos, „mézes” árnyalatuk kihangsúlyozódik.

A mesterséges alapanyagok általában színtelenek

Ez a szintetikus alapanyagok esetében is jellemző, igaz, ez utóbbiak általában színtelenek. A mesterségesen előállított illóolajokkal együtt a színezékek használata is gyakoribbá vált. Azok a parfümök, amelyek természetes és mesterséges anyagok keverékéből állnak, általában halvány arany vagy más hasonló természetes színnel bírnak. Színezékeket már évezredek óta használnak: gyakran módosították a parfümök árnyalatát például sáfránnyal. A színeknek nagy szerepük van az életünkben: az azok kiváltotta asszociációk széles körben ismertek, gondoljunk csak a sárga irigységre vagy a féltékenység zöld szörnyére. Így, amikor egy üvegcse színes folyadékért nyúlunk a boltban, nemcsak egy illatszert veszünk le a polcról – hanem egy érzést, egy hangulatot.

Kosár

A kosár üres!

 Google+

Kövesd a parfümáruházat a Google plus-on!