akciós termékeink
2013. 05 20
Természetes és szintetikus parfümalapanyagok

Természetes és szintetikus parfümalapanyagok


Az ősidőkben a parfümöket természetes összetevőkből gyártották, és nemcsak az élvezeti értékük miatt alkalmazták őket: az aromás illatok gyógyhatását is kihasználták. Manapság azonban már szinte az összes gyakori parfümalapanyagot mesterséges úton állítják elő.


Virágok, magok és fakéreg

 

Az első parfümöket virágszirmokból, fakéregből és növénymagokból készítették, illetve növényi gyantát és mézgát is adtak hozzá. Az aromás növényekből gyártott egyiptomi parfümök voltaképp a mai aromaterápiánál használt illóolajok elődei. A legismertebb egyiptomi illatszerek többek közt borsot, mirhát, sáfrányt, fahéjat és borókát tartalmaztak.

 

Zsírok és olajok

 

Az egyiptomi nők egy tölcsér alakúra formázott, olajba vagy zsírba áztatott rózsaszirmokat tartalmazó tömböt helyeztek a fejükre, a testhőmérsékletük megolvasztotta a zsírt, az illatos folyadék pedig végigcsorgott a nyakukon és az arcukon.

 

Levendulás fürdő

 

Az ókori rómaiak is nagyon kedvelték az illatszereket, fürdőikbe levendulát tettek. A régészek Pompeii feltárásakor számtalan alapanyagot és eszközt találtak, amelyeket a helyiek parfümgyártáshoz használtak. A leletek szerint Pompeiiben főként rózsából, jázminból, majorannából, liliomból, babérból és édesköményből készítettek parfümöt.

 

Illatszobák

 

A XVI–XVII. században sok nagy európai otthonban volt egy külön szoba, ahol házi készítésű kozmetikumokat gyártottak helyi növényi alapanyagokból. Mária Antónia francia királyné számára számos parfümöt és más illatszert gyártott házi parfümkészítője, Jean-Louis Fargeon. A királyné az ibolyából, rózsából, liliomból, tubarózsából és nárciszból készült parfümöket kedvelte a leginkább.

 

A szintetikus alapanyagok megjelenése

 

A XVIII. század során az ipari forradalom hatására a tudomány előtérbe került, és elkezdtek mesterséges alapanyagokat előállítani a parfümökhöz, a természetes összetevők felhasználása pedig visszaszorult. A későbbi szintetikus illatok lassan teljesen felváltották a virágokat és más növényi és állati eredetű anyagokat. Az ipari forradalom alatt sokan hagyták ott a vidéket, és utaztak a nagyvárosba dolgozni. Így a gyógynövényeket és virágokat termő kertek is magukra maradtak. A tudósok egyre sikeresebben tudták utánozni vegyészeti módszerekkel a természetes illatokat.

 

Új illatok

 

Sok virág csak igen kis mennyiségben tartalmaz illóolajat, például egy unciányi rózsaolaj kinyeréséhez több ezernyi rózsaszirom kell. A gazdaságosság jegyében a tudósok nagyon sokáig próbálták mesterségesen előállítani a rózsa illatát, azonban hosszú évekig több összetevőt nem tudtak azonosítani. Manapság viszont már a rózsaillatú parfümök illatanyaga is szintetikus; sőt, a parfümkészítők olyan illatokat is előállítottak, amelyek a természetben nem is léteznek.

 

Ma ismét keresik a természetes parfümöket

 

A szintetikus parfümök állati eredetű anyagokat, alkoholt, kátrányt, petróleumot és más káros anyagokat is tartalmazhatnak. A tudósok bár a virágok illatát reprodukálni tudták, a növények gyógyhatását nem. Ezért a mai parfümök sajnos nem hogy nem gyógyítanak, de károsak is lehetnek a szervezetre, például allergiás reakciót válthatnak ki. Így a természetes illatok iránti kereslet az utóbbi időben ismét megnőtt. Ahogyan az emberek újra kezdik felfedezni a bioélelmiszereket, illetve a mesterséges adalékanyagok felhasználása nélkül készült tisztító- és tisztálkodószereket, a természetes parfümöket is egyre többen keresik.

Kosár

A kosár üres!

 Google+

Kövesd a parfümáruházat a Google plus-on!