akciós termékeink
2013. 07 18
Uralkodók parfümjei

Uralkodók parfümjei


A királyok, királynők, hercegek és hercegnők is kedvelik a finom illatokat; és ez így volt már több száz évvel ezelőtt is. Az uralkodók, illetve a királyi családok tagjai gyakran saját parfümkeverőikkel készíttették el a kifejezetten rájuk szabott illatszereket, amelyekből akár hihetetlen mennyiséget is képesek voltak magukra locsolni.

Napóleon

A divat és az illatszergyártás a francia forradalom után kezdett igazán megerősödni; XIV. Lajos és utódai idején élte a virágkorát. Napóleon császárt felesége, Josephine vezette be a fürdőzés és a parfümök világába. Napóleon kedvenc illata egy alkoholos alapban oldott citromos jellegű parfüm volt. Különböző illóolajokat tartalmazott, mint például citromot, narancsot, lime-ot, keserűnarancsot, grépfrútot, mandarint, bergamottcitromot; illetve más növényeket, mint levendulát, rozmaringot, jázmint és kakukkfüvet. 1806-ban Jean Marie Joseph Farina, a legendás parfümgyár alapítójának, Giovanni Maria Farinának az örököse Párizsban üzletet nyitott, és ő lett Napóleon hivatalos parfümgyártója. A császár mintegy havi hét liter szagos vizet locsolt magára, illetve dörzsölt a bőrébe. Josephine inkább az egzotikus, nem pedig a citrusos illatokat kedvelte, mint a vaníliát, a szegfűszeget vagy a fahéjat. 1807-ban a királyi parfümkészítő, Houbigant készített Josephine császárnénak egy erős pézsmás parfümöt. 1812-ben Houbigant megalkotta a Quelques Fleurs-t, egy több virág illatát magán hordozó parfümöt, amely rendkívül népszerű lett, sőt, még ma is kapható. Napóleon számára minden héten két liter ibolyás kölnit szállítottak, és állítólag havi hatvan üvegcse jázminolajat használt el. Josephine nagyon szerette az erős parfümöket: olyannyira, hogy halála után hatvan évvel még mindig érezni lehetett az illatot a budoárjában.

XV. Lajos

XV. Lajos trónra lépésével a parfümgyártás új erőre kapott. A király olyannyira szerette a parfümöket, hogy udvarát „illatos udvarnak” is hívták. Madame de Pompadour rengeteg illatszert rendelt, és Lajos is minden nap mással illatosíttatta be palotáját. Nemcsak a bőrére cseppentett a parfümből, hanem a ruháira és a bútoraira is. A XVIII. században a francia Grasse tartományban („a világ illatfővárosában”) aromás növényeket kezdtek el termeszteni, hogy az egyre erősödő parfümipart elegendő alapanyaggal láthassák el.

VIII. Henrik

Angliában a parfümgyártás VIII. Henrik és I. Erzsébet királynő idején élte virágkorát. Mivel Erzsébet nem bírta a rossz szagokat, törvénybe fektette, hogy minden nyilvános helyet be kell illatosítani. Az elegáns dámák szívesen kotyvasztottak egyedi illatokat, és bőven fújtak belőlük magukra.

II. Erzsébet

II. Erzsébet angol királynő igen hagyománytisztelő; kedvenc parfümmárkái az 1760-as alapítású Creed parfümház alkotásai közül kerülnek ki. A parfümház szinte az összes európai arisztokratacsalád számára gyártott már parfümöt. György király is ezt a márkát kedvelte. Erzsébet kedvence a Fleurissimo of Creed, de a Jean Patou Joyát is kedveli.

Károly herceg

II. Erzsébet fiának is választékos ízlése van. Kedvencei a Floris, a Green Irish Tweed, a Cool Water, és a Highgrove elnevezésű parfümök, amelyeket természetesen szintén kifejezetten neki gyártanak.

Diana hercegnő

Diana hercegnő kedvenc parfümjei a Faubourg 24 (Hermes), az Arpege (Lanvin) és a Bluebell (Penhaligons) voltak. Halála után a Creed parfümház készített egy illatszert a tiszteletére: a Royal Water számtalan olyan virág illóolaját tartalmazza, amelyet a hercegnő is előszeretettel használt.

Kosár

A kosár üres!

 Google+

Kövesd a parfümáruházat a Google plus-on!